От х:

Днес в x:

Само 1 от всеки 18 присъди е затвор, сочи отчетът на прокуратурата

Над 50% от наказанията, наложени от съда за доказани престъпления през първото полугодие на тази година, са леки - пробация и условни присъди.

Ефективните присъди са само 4510 от общо 24 590 съдебни решения. 6460 престъпници са получили условни присъди, а 7690 - само пробация.

Това сочат данните на Върховната касационна прокуратура за шестте месеца на тази година.

За сравнение - през 2007 г. са произнесени 26811 присъди. От тях 5320 са ефективни, 6202 - са условни, а 6477 - пробация. През тази година е намалял и броят на оправданите - 1174 срещу 1324 през 2007 г.

Тенденцията съдът да налага по-леки санкции е от няколко години. Тя се задълбочи с новия Наказателно-процесуален кодекс, който даде широко поле за слизане под предвидените минимални наказания след споразумения с прокуратурата, самопризнания и искания за съкратено съдебно следствие.

Продължава и практиката за често използване на чл. 78 "а" от НК, който позволява предвидена наказателна отговорност да се замени с административна и съответният престъпник да се отърве само с глоба.

Прокуратурата не коментира конкретни случаи, но пример за леко наказание е условната присъда на Максим Стависки за причинена смърт при шофиране в пияно състояние, а също и 4.5 г. за несебърския наркобос Митьо Очите след споразумение с прокуратурата.

Недоказаност на обвинението, липса на вина и на престъпен състав са най-честите основания за съда да чете присъди "невинен". До това се стига най-вече заради промяната на показанията на свидетели или в обясненията, които подсъдимият дава пред съда, сочи още в отчета си ВКП.

Магистратите отчитат и ръст в досъдебните производства, разследвани от дознателите в МВР - 190 343 при 123 620 за първото полугодие на 2007 г. Следователите са работили само по 48 535 дела. Затова се предлагат промени в НПК, с които да се увеличи тяхната компетентност.

"Продължава да е недостатъчен кадровият потенциал на дознателите, както и да е прекомерна натовареността им", се посочва в отчета.

Съществена част от работата на разследващите и прокуратурата заемат престъпленията против собствеността и особено кражбите.

Голям е броят и на делата за общоопасни престъпления, особено за транспортни - 2426. Ръст има и на производствата за шофиране след употреба на алкохол - 5740.

За незаконен трафик на наркотици са образувани 1349 дела.

Между 7 месеца и 1 година продължават разследванията в досъдебната фаза по дела за корупция, злоупотреби със средства от ЕС, пране на пари, наркотрафик, данъчни престъпления.

В случаите на корупция, например, до 7 месеца са приключени 147 дела, до 1 година - 36, а над 1 г. е работено по 96. В същия период са осъдени 75 души.

31 са делата за злоупотреби със средства на еврофондове. В съда са внесени 4 обвинителни акта срещу 4-ма обвиняеми. Няма осъдени или оправдани.

14 са производствата срещу хора с имунитет и други длъжностни лица.

За организирана престъпност са осъдени 92-ма, а оправдани няма. За същия период на 2007 г. са оправдани 4-ма.

Според върховните магистрати тези данни за пореден път показват, че е необходима промяна на НК.

Главният прокурор Борис Велчев отдавна лансира тезата си, че трябва да се въведе диференциация на престъпленията в зависимост от степента на обществената им опасност.

Прокуратурата настоява и да се конкретизира ролята на разследващите органи - дознатели и следователи.

По този начин ще се освободи ресурс за ефективно разследване на особено тежките престъпления, които да могат да приключват с осъдителни присъди в разумен срок, смятат в държавното обвинение.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини