От х:

Днес в x:

Ученик осъди община заради непочистен сняг

Ученик от Пазарджик осъди общината за причинена травма от непочистен от снега и заледен площад. Според решението на районния съд общината трябва да му плати 800 лева обезщетение за счупена ключица и да поеме разходите по делото. През януари 18-годишният Тодор Георгиев Минчев се подхлъзнал на леда, паднал и получил травмата. Това се случило точно в края на срока и вместо да е на училище, за да му оформят бележките, един месец той си седял в къщи в гипс.

Тийнейджърът със сигурност е само един от хилядите граждани, които всяка зима са потърпевши от подобни инциденти. За съжаление е един от малкото, които си търсят правата в съда. Все пак добрата новина е, че гражданите, които не си оставят правата в калта, или в случая в снега, се увеличават. Защото подобни травми от общинското безхаберие, свързано с непочистени улици, пълни с дупки капани, причиняват физически и материални вреди не само на директно пострадалите, но и на компаниите, в които те работят. Индиректно и на всички данъкоплатци, които пълнят бюджетите на здравната каса и осигурителния институт, които плащат годишно за лечение на травми и за болнични стотици хиляди левове.

В случая пазарджишката община съвсем правилно е решила на свой ред да съди фирмата, ангажирана със снегопочистването. Въпросът е как така отговорните общински служители и кметът не са забелязали, че не къде да е, а площадът в самия център на града не е бил почистен от снега. Но дори и да не осъди фирмата, нито кметът, нито служителите му ще се бръкнат в джоба да платят за присъдата. А всяка немарливост си има име.

Все пак всяка подобна присъда може да им послужи като обеца на ухото. Най-сетне управниците да почувстват, че гражданите не само ги избират, но им държат и сметка.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини