От х:

Днес в x:

Руско-грузинският конфликт

Грузинският президент Михаил Саакашвили се зарече, че Грузия няма да се предаде никога и заяви, че руснаците заплашват столицата Тбилиси.

По-рано вчера в изявление пред нацията президентът заяви, че "по-голямата част от грузинската територия и окупирана" и обвини Русия, че е планирала атаката срещу неговата страна.

"Колкото и свръхчовешки да са вашите военни сили, ако не сте подготвили операцията от месеци и месеци, за Бога, как ще можете да мобилизиране 1000 танка за няколко часа, за да ги изпратите в друга страна? Ако това не е подготвяна атака срещу друга държава?", се запита той.

Саакашвили се закле, че грузинският народ няма да отстъпи никога от свободата и демокрацията си, тъй като свободата е по-силна от който и да е било от техните танкове, от която и да е било от техните бомбардировки". "Ние ще отидем докрай, тъй като вече загубихме свободата си заради Русия", подчерта президентът.

Междувременно представителят на САЩ в ООН Залмай Халилзад заяви, че е получил от руския посланик в световната организация Виталий Чуркин уверение, че Москва няма намерение да сваля президента на Грузия Михаил Саакашвили.

Халилзад заяви, че представителят на Русия в ООН му е казал по време на консултации при закрити врати между 14-те членове на Съвета за сигурност, че "това не е целта на Руската федерация".

Американският президент Джордж Буш намекна по-рано, че Русия изглежда, че иска да свали грузинското правителство. "Русия нахлу в една суверенна съседна държава и заплаши демократично избраното от нейния народ правителство. Такова действие е неприемливо в 21 век", каза Буш.

"Изглежда, че протичат действия за сваляне на законно избраното грузинско правителство", каза американският държавен глава в кратко изявление в Белия дом след връщането си от Китай. "Тези действия заплашват отношенията със САЩ и Европа", добави Буш в своето най-остро предупреждение срещу Москва от началото на конфликта между Грузия и Русия.

Президентът на Франция Никола Саркози ще направи днес посещения в Москва и Тбилиси в опит да бъде намерен изход от руско-грузинския военен конфликт, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес. Саркози, чиято страна е настоящ ротационен председател на Европейския съюз, ще разговаря в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев. Привечер френският държавен глава ще пристигне в Тбилиси за среща с грузинския президент Михаил Саакашвили.

В съобщението на Елисейския дворец за предстоящата мисия на Никола Саркози се посочва, че вчера той е разговарял на два пъти по телефона с Медведев. Саркози е обсъдил също с премиера на Италия Силвио Берлускони и канцлера на Германия Ангела Меркел начините за постигане на бързо споразумение за прекратяване на конфликта около Южна Осетия. Вчера френският външен министър Бернар Кушнер и финландският министър на външните работи Александър Стуб, който председателства ОССЕ, също бяха в Русия и Грузия с посредническа мисия, припомнят информационните агенции.

Русия вече обяви като неприемлива изготвената от Франция проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, който призовава за незабавно примирие в Грузия, предадоха осведомителните агенции. Проектодокументът бе представен от Париж на състоялото се снощи пето извънредно заседание на съвета, свикано от Грузия, която настоява, че е обект на военно нападение от страна на Русия. След заседанието, състояло се при закрити врати, френският помощник-посланик Жан-Пиер Лакроа каза, че проектът е базира на плана от три точки на президента Никола Саркози, огласен в края на миналата седмица от Елисейския дворец. Лакроа допълни, че проекторезолюцията призовава за незабавно прекратяване на огъня в Грузия, изтегляне на руските войски от Южна Осетия, ненарушаване на териториалната цялост на Грузия и достъп до хуманитарна помощ на нуждаещите се бежанци, предаде Ройтерс.

ИТАР-ТАСС цитира руския постоянен представител в ООН, според когото френският проект има редица несъвършенства. "За единодушното приемане на резолюцията от Съвета за сигурност тя трябва да бъде принципно поправена", посочи той. По думите на руския дипломат в текста не се прави оценка на "агресивните действия на грузинската страна спрямо Южна Осетия" и освен това няма достатъчно ясни формулировки за хуманитарната катастрофа и за жертвите сред цивилното население. Според европейски дипломати френската проекторезолюция ще бъде подложена на гласуване днес. Френският президент Никола Саркози, чиято страна е ротационен председател на ЕС, ще посети днес последователно Русия и Грузия в опит да помогне за намирането на изход от кризата.

Какво се случва през това време на фронта?

Военни сили на отцепилата се от Грузия област Абхазия са започнали тази сутрин офанзива за изтласкване на грузинските бойни подразделение от горната част на Кодорското дефиле, съобщи Интерфакс, цитирана от Ройтерс и АП.

Руската информационна агенция се позовава на съобщение на абхазкото министерство на отбраната, според което операцията е започнала в 6 часа местно време (2 ч. по Гринуич). Не се съобщават други подробности. Информацията не е потвърдена от независим източник.

Северната част на Кодорското дефиле е единственият район на Абхазия, който е все още под контрола на правителството в Тбилиси. В неделя подкрепяните от Русия абхазки сепаратисти обявиха, че смятат да прогонят грузинските военни части от дефилето.

По-рано тази нощ в изявление по грузинска телевизия премиерът на Грузия Ладо Гургенидзе каза, че руски войски са навлезли в грузинското черноморско пристанище Поти, което е важен транспортен възел. Гургенидзе добави, че в сраженията в града има жертви и изрази съжаление, че западните партньори на Грузия не се намесват по-активно в грузинско-руския конфликт.

Нито руски мироопазващи части, нито прикрепените към тях подразделения не са навлизали в грузинското пристанище Поти, заяви днес говорител на министерството на отбраната на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му в града за кратко е пребивавала разузнавателна част, която вече се е изтеглила.

Говорителят подчерта, че задачата за навлизане в Поти "никога не е била поставяна" пред руските военни. Представителят на отбранителното ведомство в Москва добави, че през вчерашния ден грузинското ръководство нееднократно е пускало слухове, че руски военни подразделения уж са превзели този или онзи грузински град.

Според в. "Таймс" грузинската армия позорно бяга от град Гори, опасявайки се от настъплението на руските танкове. Вестникът твърди, че войниците са напуснали Гори, обяснявайки на ужасените местни жители, че са принудени да избягат заради опасността от руско настъпление.

При това нападение руснаците са били посрещнати от ответен огън, независимо от изявленията на Саакашвили за прекратяване на стрелбата. По сведения на репортери, очевидци на събитията, най-малко шест грузински хеликоптери са нападнали Южна Осетия.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини