От х:

Днес в x:

Преглед на някои от основните теми в британския печат /Агенция "Фокус"/

Тбилиси. Най-малко две хиляди души загинаха и 30 хиляди останаха без дом докато хаотичният конфликт между грузинската и руската армия в промосковския анклав Южна Осетия навлезе във втория си кървав ден, коментира днес вестник "Индипендънт".
Грузинското правителство одобри обявяването на военно положение в страната за следващите 15 дни, като успоредно с това призова за прекратяване на огъня. Руският президент Дмитрий Медведев коментира, че преговорите могат да започнат едва когато грузинските войски се изтеглят от конфликтната зона. Същевременно, в опит да открие втори военен фронт, Абхазия, вторият проруски анклав на територията на Грузия обяви, че силите и са започнали операция по изтласкване на грузинските войски.
Ситуацията в Южна Осетия, чието население е съставено предимно от етнически руснаци, остава крайно объркана, коментира изданието.
Гори. Земята се разтресе и серия експлозии се разнесе във въздуха, предава от Грузинския град Гори кореспондент на "Дейли Телеграф". От средата на жилищна сграда в града се издигна огромно огнено кълбо, оформяйки се като гъба като на забавен кадър. Последва кратка тишина, след което започнаха писъците.
От два дни Грузия е разтърсвана от руски наземни и въздушни атаки в конфликт, който бързо ескалира от локален сблъсък със сепаратисти в Южна Осетия до пълномащабен военен сблъсък. Но за първи път руски бомби засегнаха цивилен район. Самолетите се целеха в казармите в покрайнините на Гори. Пропуснаха. Само една от бомбите удари казармите, най-малко две унищожиха жилищен блок, друга сравни със земята сградата на начално училище. От унищожените сгради започнаха да излизат оцелели, някои накуцвайки, други кървящи, засегнати от шрапнели и разбити стъкла, покрити от прах и сажди. После започнаха да изваждат телата на загиналите.
Трети ден продължават военните действия в Южна Осетия. През вчерашния ден абхазките сили започнаха операция по изтласкване на грузинските подразделения в Кодорското дефиле. Грузински танкове се опитаха да овладеят стратегически път, свързващ столицата на Южна Осетия Цхинвали и Северна Осетия. Използва се авиация и артилерия. Стана ясно, че грузинските жертви на наброяват 150 души. Руският премиер Владимир Путин заяви, че действията на Русия в Южна Осетия са легитимни. Според него Грузия е нанесла смъртоносен удар по своята териториална цялост и е извършила престъпление срещу собствения си народ. Международните институции също реагираха. Европейският съюз ще проведе спешна среща за обсъждане на сблъсъците между Русия и Грузия. В понеделник ще заседава Съветът на външните министри на ЕС във връзка с конфликта в Южна Осетия. Междувременно грузинската олимпийска делегация напуска Пекин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини