От х:

Днес в x:

Пирати получиха 2 милиона долара откуп

Сомалийски пирати освобидиха вчера двама немски туристи , който бяха пленени още в началото на юни в района Пунтланд, съобщи Ройтерс.
Предаването на откупа едва не се провали когато конкурентна банда се опита да отмъкне парите, най-накрая обаче цялата сума бе предадена на пиратите под охрана на полицията.

Яхатата с германците бе заловена през юни в крайбрежието на Йемен.
За 2008 година броят на отвлечените от сомалийски пирати кораби набъбна значително. Заловен беше руския буксир „Корсаков", както и товарният „Леман Тимбер". И в двата случая за освобождаването на заложниците бе платен откуп от 700 000 долара.

На 4 април 2008 година бе пленена и френска пътническа яхта, само че правителството на Франция отказа да плати поисканата сума. На 11 април се проведе военна операция с участието на антитерористичното подразделение GIGN, в резултат от която заложниците бяха освободени, а няколко пирата арестувани.

На 3 юни Съветът на ООН прие резолюция, с която дава разрешение на чуждестранни военни съдове да влизат в сомалийските териториални води, за да се борят с пиратите.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини