От х:

Днес в x:

Ситуацията в Южна Осетия е много тревожна




Грузинският президент Михаил Саакашвили ще обяви "в следващите часове" извънредно положение.

Руските мироподдържащи сили и "грузински военни части" водят ожесточени боеве тази вечер в южната част на столицата на Южна Осетия, Цхинвали, съобщи руското командване, цитирано от руски информационни агенции.

Според съобщенията от руската страна има 12 убити и 150 ранени. "Сега нашите миротворци водят ожесточени сражения с редовни части на грузинската армия в южната част на Цхинвали", каза представител на руската армия.

Според европейски дипломатически източник във Вашингтон САЩ и Францияв качеството й на председател на ротационен принцип на ЕС ще изпратят обща делегация, за да се опитат да постигнат спиране на огъня вЮжна Осетия.

Американският представител,чието скорошно отпътуване за региона бе обявено от Вашингтон, ще се присъедини към високопоставен представител на френското външно ведомство за посредническата мисия, се уточнява в съобщението.

САЩ обявиха, че изпращат в района свой представител, чието име не се споменава, като посочиха само, че той ще се присъедини към група "съюзнически посредници".

"Доколкото знам, няколко представители на нашите съюзници ще се съберат и ще започнат да обсъждат начини за постигане на спиране на огъня", каза говорителят на Държавния департамент Гонсало Галегос.

От своя страна френското председателство на ЕС съобщи в комюнике, че САЩ, ЕС и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще изпратят обща делегация, за да се опитат да постигнат спиране на огъня в Южна Осетия.

"Бе решено, че представители на ОССЕ, ЕС и САЩ да отидат в Грузия, за да се опитат да постигнат спиране на огъня", се казва в комюникето.

Това решение бе взето като се има предвид сериозността на ситуацията в Южна Осетия и многобройните контакти от снощи с френския министър на външните работи и европейските въпроси Бернар Кушнер, се посочва още в текста.

Ситуацията в Южна Осетия остава много напрегната. По-рано снощи президентът Михаил Саакашвили обяви, че Грузия е взела контрола на почти целия сепаратистки район Южна Осетия, включително столицата Цхвинвали.

Според него 30 грузинци са загинали при сраженията. Грузинските сили "контролират цялата територия на Южна Осетия, с изключение на Джава" - селище северно от столицата Цхинвали", каза Саакашвили в телевизионно изявление.

"Ние контролираме изцяло Цхинвали", добави той и уточни, че повечето от загиналите 30 грузинци са военни. 1400 души са загинали в резултат на агресията на Грузия, според президента на Южна Осетия Едуард Кокойти.

"Грузия ще изтегли 1000 войници от Ирак, за да помогнат за отблъскването на руските войски в грузинската сепаратистка област Южна Осетия", съобщи председателят на грузинския Национален съвет за сигурност Каха Ломая.

"Тбилиси поиска от американските военни да й предоставят самолети за превозване на грузинските части от Ирак в Грузия", съобщи представител на Пентагона.

"Имаше молба да въздушна подкрепа, за да се прехвърли част от техните сили", каза източникът, пожелал анонимност. Той добави, че искането е изпратено до

Държавния департамент, където се обмисля, но не е одобрено още. Американският президент Джордж Буш изрази подкрепата на САЩ за териториалната цялост на Грузия.

"Искам да повторя от негово име, че САЩ подкрепят суверенитета на Грузия и призоваваме за незабавно примирие", съобщи говорителката на Белия дом Дана Перино в комюнике, разпространено в Пекин, където Буш присъства на откриването на Олимпийските игри.

"Призоваваме всички страни, грузинци, южно осетинци и руснаци да избягват конфликтите", каза още тя.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс призова Русия да "изтегли своите бойни части от грузинска територия", в комюнике, публикувано от Държавния департамент.

"Ние призоваваме Русия да спре своите въздушни атаки и обстрела със снаряди, да спазва териториалната цялост на Грузия и да изтегли своите бойни части от грузинска територия", добави тя.

"САЩ сътрудничат активно със своите европейски партньори за започване на международно посредничество", посочи още тя.

"Високопоставени американски представители аз самата проведохме разговори с присъстващите страни и продължаваме да работим с тях за спиране на враждебните действия", каза тя, без да уточни с кого е говорено.

"Ние имаме спешна нужда от подкрепата на Русияв тези усилия. Ние подчертаваме подкрепата от страна на международната общност за суверенитета и териториалната цялост на Грузияв нейните международно признати граници, както постановяват няколко резолюции на СС на ООН, включително и резолюция 1808 от април 2008г".

Руските мироопазващи сили ще останат в грузинската сепаратистка република Южна Осетия, заяви обаче тази нощ командващият тези сили Марат Кулахметов, цитиран от агенция "Интерфакс".

"Ние няма да отидем никъде и ще останем да изпълняваме нашите задачи, които са ни поверени", подчерта той. В същото време източници от Сухуми съобщават, че Грузия засилва военното си присъствие по границата с Абхазия.

"Наблюдаваме, че Грузия през последните денонощия значително увеличава своето военно присъствие на границата с Абхазия", заяви пред "Интерфакс" представителят на президента на автономния район Руслан Кишмария. "Очакваме провокация от страна на Грузия", добави той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини