От х:

Днес в x:

Южна Осетия - какво се случва

След напрегната нощ, през която започнаха бойни действия между сили на Грузия и сепаратисткия район Южна Осетия, тази сутрин събитията започнаха да се развиват с все по-голяма бързина.

Грузия ще прекрати огъня, считано от 11.00 ч. до 14.00 ч. по Гринуич, за да позволи евакуиране на ранените от Южна Осетия, съобщи грузински високопоставен служител, цитиран от АФП.

Грузинската армия настъпваше срещу Южна Осетия и според твърдения на местния ръководител Едуард Кокойти боевете са се водели в предградията на административния център Цхинвали. Президентът на Грузия Михаил Саакашвили обаче заяви в обръщение по телевизията, че по-голямата част от града е "освободена". Той обвини Русия в агресия срещу неговата страна и обяви пълна мобилизация на резервистите.

Гори сградата на университета в Цхинвали, разположена на около 500 м от щаба на миротворческите сили, съобщават и международните информационни агенции. Асошиейтед прес, позовавайки се на Интерфакс, съобщи, че грузинската артилерия е поразила болница в Цхинвали и че вероятно има жертви. Битки се водят и край базата на руските миротворци в региона, съобщи кореспондент на руската телевизия Първи канал, цитиран на сайта Лента.ру.

Според комитета за информация и печат на Южна Осетия руски граждани в сепаратистката република са изпратили обръщение до президента на Русия Дмитрий Медведев с молба да ги защити, тъй като "оставали броени минути до пълното им ликвидиране", добавя Лента.ру. Цхинвали не е превзет от грузинските войски и продължава съпротивата, се казва в съобщение на южноосетинския комитет за информация и печат.

Грузинският премиер Ладо Гургенидзе оправда атакта срещу столицата на Южна Осетия, отправяйки обвинения към сепаратистите, че въпреки оповестените вчера вечерта мирни инициативи на грузинския президент Михаил Саакашвили и едностранното спиране на огъня от грузинска страна, са обстрелвани няколко грузински села и постове на грузинската милиция. Той изтъкна, че Тбилиси предлага на сепаратистите да спрат стрелбата и да започнат преки преговори и диалог за намаляване на напрежението.

Грузия пък беше обвинена от сепаратистите в "нарушаване на принципа на Олимпийското примирие, използвайки оръжие за масово поразяване срещу мирни граждани в деня на откриването на Олимпийските игри".

В същото време руският президент Дмитрий Медведев свика заседание на Съвета за сигурност, на което се обсъжда комплекс от спешни мерки, чрез които ситуацията в Южна Осетия да бъде върната в мирното русло и да бъде защитено мирното население там с оглед на миротворческия мандат на Русия. Взема се предвид необходимостта да бъдат защитени руските граждани и националните интереси на Русия.

Премиерът Владимир Путин заяви, че военните действия на Грузия срещу Южна Осетия ще доведат до ответни мерки. Руският премиер потвърди, че на територията на отцепилата се от Грузия област е въведена бойна техника - артилерия и танкове, и че има жертви, включително в средите на руските миротворци, както съобщи и Ройтерс.

От друга страна, представителят на сепаратистката територия в Москва Дмитрий Медоев заяви, че е необходима военна намеса, за да се спре грузинската офанзива, но без да уточни чия намеса.

Руски бойни самолети пък бомбардират обекти в Грузия, в това число град Гори и полицейски пост край границата с Южна Осетия. Грузинската артилерия обстрелва казарма на международните сили за поддържане на мира.
Руското министерство на външните работи пък опроверга съобщенията, че военновъздушните сили на Руската федерация са атакували Грузия.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне споразумение по предложения от Русия проект за декларация, който призоваваше за незабавно прекратяване на военните действия между Грузия и Южна Осетия, и реши да не предприема никакви действия.

Международните институции призовават за прекратяване на военните действия и насилието в Южна Осетия.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази сериозно безпокойство по повод ескалацията на конфликта между Грузия и Южна Осетия, предадоха Франс прес и ДПА. Финландският министър на външните работи Александър Стуб, чиято страна в момента е ротационен председател на ОССЕ, изрази съжаление, че предвидената за вчера среща между грузински и южноосетински представители не се е състояла. Стуб се е свързал с двете страни в конфликта, като ги е призовал да прекратят военните действия изцяло и да установят отново преки контакти. Александър Стуб съобщи, че скоро ще посети Грузия.

Случитела на Европейският съюз заяви, че ЕС също е разтревожен от сраженията в Южна Осетия и призовава всички страни да спрат незабавно насилието. "Следим отблизо събитията и сме силно разтревожени от техния развой", каза служителят, пожелал анонимност. "Отново отправяме посланието си до всички страни в конфликта незабавно да спрат насилието", добави той.

Европейският съюз е в контакт с международните си партньори, между които Русия, САЩ, Грузия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), допълни служителят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини