От х:

Днес в x:

Грузия нападна Южна Осетия с пехота и самолети

Два часа преди полунощ Грузия придвижи към Цхинвали, столицата на Южна Осетия, голяма група войски и започна обстрел на града.

Цхинвали е почти напълно обкръжен от грузинските въоръжени сили, заяви държавният министър на Грузия по реинтеграцията и специален представител на президента за уреждане на конфликти Темур Якобашвили, цитиран от Франс прес. По телевизия "Рустави-2" той подчерта, че Тбилиси няма за цел да превзема с щурм града, а да неутрализира позициите на южноосетинските сепаратисти. Той потвърди съобщенията на телевизионните канали, че още пет села в зоната на конфликта, досега под контрола на Цхинвали, са преминали под контрола на грузинската страна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Около 3,30 ч. грузински танкове предприеха атака в южните покрайнини на южноосетинската столица, води се тежък бой, съобщи президентът на непризнатата република Едуард Кокойти, цитиран от Ройтерс.

Грузински бойни самолети атакуват позиции на сепаратистите в Южна Осетия, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на командващия Смесените сили за поддържане на мира Марат Кулахметов пред руската агенция Интерфакс. Пет самолета Су-25 участвали във въздушния удар срещу село Тквернети.

Има много убити и ранени при грузинската военна офанзива, заяви представителят на Цхинвали в Москва Дмитрий Медоев. Според южноосетинските власти при обстрела са убити най-малко 15 мирни жители. Мога да потвърдя, че има поне 15 загинали, заяви руският телевизионен кореспондент Андрей Чистяков, който се намира в Цхинвали. Телата на жертвите се виждат по улиците и дворовете на града, заяви журналистът, цитиран от Ройтерс.

Президентът на Северна Осетия Таймураз Мамсуров е възложил на правителството да се подготвят всички болници във Владикавказ за приемане на ранени от Южна Осетия, както и места за настаняване на бежанци. През последните дни границата са пресекли близо 10 000 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия е изпратила писмо до председателя на Съвета за сигурност на ООН с молба да бъде свикано спешно заседание на Съвета за сигурност за обсъждане на ситуацията в Южна Осетия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини