От х:

Днес в x:

По-самотни сме във Вселената, изчислиха отново

Планетни системи, подобни на Слънчевата система, във Вселената се срещат рядко. Такъв е изводът на група астрономи от САЩ и Англия, които са анализирали подобни на Слънцето звезди в мъглявината Орион. Статията е приета за публикуване в Astrophysical Journal, в интернет е на arxiv.org.

Астрономите са изследвали над 250 млади звезди от мъглявината Орион. Направени били изчисления на вероятността около тези звезди да планетни системи, като били търсен околозвезден прах и била анализирана плътността му. Изследвана била честотата на излъчване на звездата. Прашен облак астрономите открили едва при 10% от изследваните звезди. И само 8% биха могли да формират планети, масата на които да е сравнима с тази на Юпитер, показват данните за масата на прашните облаци.

Смята се, че болшинството звезди във Вселената са се образували в райони, много подобни на мъглявината Орион. Според новото изследване, планети с размера на Юпитер има край много малко звезди от 6% до 10% . Този резултат се различава от получния по-рано в Женевската обсерватория. Нейният сътрудник Michel Mayor и неговите колеги бяха достигнали до извода, че планети като Земята би могло да има около 30% от звездите във Вселената.

Според астрономите, развитието на живота на малките планети от земен тип е може да бъде подпомогнато от гигантска планета.
Юпитероподобна планета би защитила по-малките си съседи от интензивни астероидни попадения. Благодарение на голямата си маса, те привлиучат кометите, променяйки траекторията им, така че те да не минават твърде близо до малките планети, въртящи се около същата звезда.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини