От х:

Днес в x:

Липсата на достатъчно концентрация става лечима

Лечение за подобряване на концентрацията скоро ще бъде възможно благодарение на откритието на британски специалисти, идентифицирали химикал в мозъка, който играе ключова роля в контрола на вниманието, пише в. "Сън".

Постижението на учените от университета на Нюкасъл освен това може да доведе до лечение на болести като Алцхаймер и разстройство на дефицит на вниманието с хиперактивност (ADHD).

Изследователите съобщават, че са изолирали химикала ацетилхолин, който разпраща сигналите в нервната система. Ако при някой човек нивата на ацетилхолин са ниски, на него ще са му необходими няколко прочита на една и съща страница, за да разбере смисъла на написаното, обясняват специалистите.

В рамките на изследването си с макаци учените от университета на Нюкасъл са установили, че животните се справят по-добре със сложни задачи, след като им бъдат инжектирани малки количества ацетилхолин.

Когато нивата на химикала се понижавали, за маймуните ставало по-трудно да съсредоточават вниманието си върху тестовете.

"С точната доза можем да стимулираме мозъка да се концентрира върху дадена задача. Предстои ни още много работа, но се надяваме, че един ден ще открием начин как да помагаме на болни от Алцхаймер", казва Алекс Тиле от изследователския екип.БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини