От х:

Днес в x:

Съветват ни да приготвим пари за земетресения

България, която се намира в един от най-опасните земетресни райони на Балканите, трябва да действа бързо и да се подготви финансово за възможно голямо природно бедствие, се казва в доклад на Световната банка.

Банката, която работи по създаването на фонд за събиране на средства за борба с природни бедствия в Югоизточна Европа, счита, че при голямо земетресение в София, загубите могат да достигнат до 5 млрд. долара или около 11% от брутния вътрешен продукт (БВП), предаде БГНЕС.
До този момент финансовите средства на България са много малки, съобщи Еужен Гуренко, един от авторите на доклада. Каквото е възможно да се направи, трябва да се направи скоро. Защото с Китай водехме преговори 8 години, за да създадем национален фонд за природни бедствия и едва сега те се събудиха и искат да го създадат след земетресението от месец май, каза още той.
България, която има население по-малко от 8 милиона души, пострада от серия от земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер в началото на 20-ти век. Последното голямо земетресение от 1986 г. разруши 80% от сградите в засегнатия регион.

Застраховките на недвижимо имущество в България и другите бивши комунистически страни от Източна Европа намаляха чувствително през последните 18 години главно заради намаляването на доходите. Само около 9% от собствениците на жилища в България имат застраховка срещу обикновени природни бедствия и дори по-малко - около 6% за катастрофални природни бедствия, сочи проучване на Иншурънс Регулатор.

България бе връхлетяна от най-големите наводнения от 50 години насам през 2005 и 2006 г., което показа безпомощността на страната. Правителството увеличи четири пъти бюджета за спешна помощ до около 38 милиона лева тази година. Загубите от наводненията се равняват на около 700 милиона долара, се казва още в доклада на Световната банка.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини