От х:

Днес в x:

Еврочленството ни поболя

Българите сме сред най-болните нации на континента. Освен това сме и най-бедни. Смъртността у нас се увеличава със зашеметяващи темпове от 1992 г. насам. По-тревожното обаче е, че след присъединяването ни към Европейския съюз злокобната тенденция не само не е намаляла, но се и запазва.

Данните са от изследване по проект на ЕС за всички бивши социалистически страни, пише в. "Монитор".

Вчера Евростат обяви, че България е на 27-о място по брутен вътрешен продукт на глава от населението, което я прави най-бедната държава в Европейския съюз. Народът у нас е най-песимистично настроен по отношение на инфлацията. 51% от българите смятат, че това им е основният проблем в момента.

Българската нация е влязла в Европейския съюз като една от най-болните и за двете години на членството ни продължава да е в челната класация по този показател.

Същевременно преждевременната смъртност у нас настъпва близо 4 години по-рано, отколкото при жителите на държавите от централната част на континента. Това показват данни от изследване по "Проект за премахване на различията в здравеопазването в ЕС". Те са събирани сред всички страни на Евросъюза.

Докато в ЕС мъжете умират преждевременно към 76-ата си година, то у нас това се случва на 69 години. При европейките събитието настъпва на 82-рата година, а при българките средно към 68 години и 8 месеца, съобщи директорът на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Любомир Иванов. Злокобната тенденция е започнала още през 1992 г., но в последно време се задълбочава, обясни специалистът.

На всеки кръгъл час в България умират преждевременно по 9 човека. Най-често те издъхват от сърдечносъдови заболявания, рак и травми. Изследването показва още, че в 80% от случаите това е било предотвратимо, но ненаправените профилактични прегледи и закъснялото лечение са осуетили тази възможност, изтъкна пък доц. Никола Василевски - ръководител на направление в центъра.

Като причини за заболяванията той изтъкна тютюнопушенето. От болести, причинени от него, всяка година умират 20 000 човека. Пиенето, солената и мазна храна са другите причини, поради които българинът си отива без време

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини