От х:

Днес в x:

Завръщане в Итака

Астрономи и математици твърдят, че най-после са изчислили точната дата на завръщането на Одисей в Итака, съобщи АР. Професор Марчело Маняско от физико-математическата катедра на университета Рокфелер и Константино Байкузис от аржентинската обсерватория в Ла Плата публикуваха статия в сайта на списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Въз основа на астрономическите събития описани в "Одисея" на Омир, те достигнали до извода че завръщането в Итака се е състояло на 16 април 1178 г.пр.н.е. В поемата на Омир се говори, че когато Одисея избил кандидат-женихите на Пенелопа, "слънцето в небето изчезна и зловеща тъма след него настана". Според учените става дума за слънчево затъмнение. В доказателство на тази версия е и споменаването на "нощ без луна" - новолуние, което е основно условие за слънчево затъмнение.

"Ориентири" за Маняско и Байкузис били и още няколко астрономически събития, описани в "Одисея". Така например, шест дни преди Одисей да се завърне в Итака - Венера се е виждала доста ясно, 29 дни преди завръщането - след залез слънце едновременно са се наблюдавали съзвездията Плеяди и Воловар, а 33 дни преди описаните събития Меркурий се е намирал на най-западната точка от своята траектория. Местоположението на Меркурий учените са разгадали въз основа на разказания полет на Хермес с послание от боговета на запад към нимфата Калипсо.

Според Маняско и Байкузис изследванията им могат да послужат като доказателства, че "Илиадата" и "Одисея" се основават на исторически събития.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини