От х:

Днес в x:

115-годишен мозък работел перфектно

Холандка, която до смъртта си през 2005 година беше най-възрастният жител на планетата, е била със здрав разсъдък до края на дните си. За резултатите от изследването на мозъка й съобщава MSNBC.

При аутопсията на мозъка на починалата Henrikje van Andel-Schipper били открити съвсем минимални признаци на неврогенеративни заболявания, които по принцип водят до нарушаване на мисловните функции с възрастта.

Според изследователят Gert Holstege, професор от университета в Гронинген, това е първият случай на такова добро съхраняване на мозъка в преклонна възраст. Възрастните хора по-често страдат от Алцхаймер и намалено кръвоснабдяване в резултат от артеросклероза.

Холандката била родена през 1890 година. Майка й също е дълголетница и починала на 100, а братята и сестрите й са все над 70.

Когато навършила 82 години, тя завещала тялото си за медицински изследвания на университета в Гронинген, а на 111-годишна възраст подновила намерението си.Тогава проф. Holstege започнал да изучава мисловните й функции. За негово учудване, резултатите от тестовете били по-добри от от тези на 60-75 годишните.

Хенрике се шегувала, че дълголетието й се дължи на мариновата селда. Когато я попитали за съвет, как да доживеят до нейната възраст, тя отговорила "Не спирайте да дишате".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини