От х:

Днес в x:

Турция на 1/4-финал след страхотен обрат срещу Чехия

Турция се класира за 1/4-финалите на европейското първенство, след като сътвориха страхотен обрат в последния си мач от група "А" срещу Чехия.

Южните ни съседи победиха с 3:2, след като две минути преди края губеха с 1:2 и чехите вече се виждаха победители. Капитанът Нихат Кахведжъ обаче отбеляза два гола в 88-ата и 90-ата минута и класира отбора за пръв път на такъв етап на първенство на Стария континент.

На 1/4-финалите Турция ще играе с победителя от група "В" Хърватия.

Началото на мача изобщо не предвещаваше подобен развой на срещата. Турците се бяха прибрали в половината си и предоставиха контрола на срещата на съперниците си, като изчакваха грешка на момчетата на Карел Брукнер.

Чехите пък сипеха безбройни центрирания в полето пред Волкан Демирел, но бранителите в "червено" не позволяваха опасни удари към вратаря си. Колер, Матейовски и Сионко опитаха да обстрелват турския страж отдалеч, но също не сполучиха. Възпитаниците на Фатих Терим пък отговориха с неточен удар на Тунджай и слаб изстрел на Сервет Четин.

Постепенно чехите натикаха съперника си в наказателното му поле и неизбежното се случи в 34-ата минута - Зденек Григера напредна отдясно, центрира отлично към Ян Колер, който се извиси над защитниците и откри резултата през ръцете на Волкан Демирел.

Турците опитаха да отговорят чрез опасно центриране към Арда Туран, но Петер Чех излезе и изби топката точно пред главата на съперника си. До края на полувремето пък чехите изпуснаха да покачат на 2:0 още на три пъти - първо Колер имаше два пъти възможност да обстрелва Волкан, а после Полак стреля опасно.

На почивката Фатих Терим замени инертния Семих Шентюрк със Сабри Саръоглу и тази смяна веднага даде резултат - играта на турците се раздвижи изключително много, а Сабри използваше всеки шанс, за да центрира опасно по дясното крило. Южните ни съседи взеха контрола на играта и набързо започнаха да редят опасност след опасност пред вратата на Чех. Изравнителното подаване обаче така и не влизаше, след което Терим пусна в игра Казъм Казъм вместо Мехмет Топал.

Именно тогава обаче Чехия нанесе втория си удар - в 62-ата минута при бърза контраатака Плашил удвои на 2:0, след като засече топката след центриране отдясно към далечната греда. Чехите използваха стъписването в турския лагер и десет минути по-късно удариха и греда след удар на Ян Полак.

В 75-ата минута обаче Арда Туран все пак успя да върне един гол за Турция и даде надежди на феновете на комшиите, че има шанс за избягване на загубата. Алтънтоп центрира отдясно по земя, топката стигна до Туран, който стреля в незащитения долен десен ъгъл на Чех.

Натискът на турците стана убийствен в последните 10 минути и в 82-ата минута защитникът Сервет Четин пропусна невероятно положение, от което можеше да изравни, след като не успя да засече с глава центриране на Алтънтоп. В 88-ата минута обаче дойде златният шанс за капитана Нихат Кахведжъ - нисичкият полузащитник се възползва от груба грешка на Петер Чех, който изпусна топката в краката му след центриране отдясно, и на празна врата изравни - 2:2.

Чехите бяха в шок, но се оказа, че това не е всичко - две минути по-късно отново Нихат избегна изкуствената засада, напредна и от границата на наказателното поле прехвърли великолепно излезлия да го пресрещне Чех за крайното 3:2, хвърляйки в екстаз половината стадион.

В продължението на срещата вратарят Волкан Демирел бе изгонен заради удар без топка срещу Ян Колер, а сред многото картони един отнесе и резервата Милан Барош, който дори не се появи в игра.

Източник: gol.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини