От х:

Днес в x:

Холандия прегази и Франция и се класира за четвъртфиналите

Холандия размаза още от сочените за фаворити отбори в ЕВРО 2008 и след категоричната победа с 4:1 над Франция се класира за четвъртфиналите на турнира.

Дирк Кайт откри резултата с гол още в 10 минута. След почивката двете резерви Аржен Робен и Робин Ван Перси вкараха два гола. Тиери Анри върна надеждите на Франция, но само за кратко. В последната минута Уесли Снайдер оформи разгромната победа.

Така "Лалетата" са недостижиим на първото място в групата с 6 точки. В последния си мач срещу Румъния те ще влязат в ролята на арбитри кой от останалите три отбора от "Групата на Смърта" да продължи напред.

При победа на Румъния над Холандия Италия и Франция ще бъдат аут от първенството независимо от изхода на мача помежду им.

Началото на мача бе леко приспивно, като в първите 10 минути не се случи нищо интересно.

Точно тогава обаче Холандия нанесе своя удар като гръм от ясно небе. Дирк Кайт засече с глава центриране от корнер. Защитата на Франция обаче бе изцяло виновна за гола,тъй като нападателят на Ливърпул бе абсолютно непокрит във вратарското поле.

Голът събуди "петлите" и до края на полувремето постепенно те взеха изцяло инициативата. Също както и в мача срещу Италия обаче на вратата много стабилен бе Едвин ван дер Сар. Стражът спаси доста опасни удари на Сидни Гову и Франк Рибери.

След почивката Франция продължи да бъде по-активният отбор и създаваше всяко от всяко все по-чисти положения.

В 49 минута след едно меле Тиери Анри стреля от упор срещу опразнената врата, но топката срещна ръката на защитник на Холандия. Съдията не отсъди дузпа, явно преценявайки, че няма умисъл.

Малко след това Анри направи пропускът на първенството. Той бе изведен сам срещу вратаря след зрелищен ножичен пас на Флоран Малуда. Анри имаше всичкото време на света, не бе обезпокояван от никой. Той реши да прехвърля веднага Грегори Купе отдалеч, но го направи ужасно нескопосано и прехвърли и вратаря.

Треньорът на Холандия Марко ван Бастен реагира на натиска на Франция, но го направи по много нестандартен начин - пускайки офанзивен футболист в лицето на Аржен Робен. И халфът на Реал Мадрид, заедно с другата смяна - влезлият на почивката Робин ван Перси, се оказаха златните жокери за Холандия.

В 59 минута Робен напредна светкавично бързо по дясното крило и центрира в наказателното поле към Ван Перси, който с удар от въздуха направи 2:0. При гола обаче вина имаше и Грегори Купе, който не само че не се намеси добре, ами сам вкара топката в мрежата си.

Двайсет минути преди края на мача Тиери Анри се реваншира за пропуските си, като върна надеждите на Франция с един гол. Той засече с петичка остро центриране по земя на Вили Саньол.

Радостта на Франция обаче трая само секунди, тъй като в ответната атака Аржен Робен възстанови разликата от 2 гола. Крилото на Реал Мадрид получи топката в наказателното поле и от малък ъгъл простреля Купе. И при този гол отбраната на Франция, в този случай в лицето на капитана Лилиян Тюрам, бе много колеблива а и вратарят Купе не направи адекватна намеса.

Това деморализира "петлите" и макар те да имаха две половинчати положения чрез Патрис Евра и Клод Макелеле, до края на мача така и не направиха нищо смислено.

И за да бъде мизерията им пълна в последните секунди на мача Уесли Снайдер им мушна още един гол с прекрасен удар от дъгата пред наказателното поле.
Източник: gol.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини