От х:

Днес в x:

В Египет забраниха обрязването на жени

Египетският парламент прие закон, който забранява обрязването на жени, съобщи Der Spiegel. Освен това законът забранява и браковете между младежи, ненавършили 18 години.

Този, който извърши обрязване - било роднини или лекари, ще бъде глобен с 600 евро или осъден на затвор от 3 месеца до 2 години. Операцията ще бъде възможна само в изключителни случаи, по медицинска необходимост.

Обрязването на момичета е честа практика в Египет. Заради лошите хигиенни условия, подобни операции често водят до инфекции и дори смърт.

Законът предизвика остра реакция от страна на "Братя-мюсюлмани" - обществено-политическа организация, която обединява панислямисти и ислямисти-традиционалисти. Тя е и една от най- многочислените организации в Египет.Членовете й заявяват, че новият закон противоречи на шериата.

Относно встъпването в брак, парламентаристите са увеличили възрастта от 16 на 18 години. Освен това желаещите трябва да преминат през задължителни медицински прегледи. Мярката е предприета, с цел намаляване на раждаемостта сред непълнолетните.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини