От х:

Днес в x:

Как се "зомбира" зрителя

Учени-неврофизиолози от университета в Ню Йорк доказаха, че съдържанието на филмите, както и режисьорският подход, могат да "държат под контрол" мозъчната активност на зрителите, като го заставят да следи събитията на екрана.

Изследването им е публикувано в списанието Projections: The Journal for Movies and Mind. В него са дадени резултатите от наблюдение върху мозъчната активност на зрителите. Става ясно, че определен филм предизвиква еднакви мозъчни реакции у различните хора.

Учените са използвали магнитно-резонансна томография по време на изследването. В експеримента те са показали на група доброволци три половинчасови фрагмента : от филма на Серджо Леоне "Добрият, лошият, злият", епизод от телевизонното шоу на Хичкок Murder!, както и комедийният сериал на Лари Дейвид- "Curb Your Enthusiasm".

Резултатите от томографията показват сходство на реакциите в тази част на мозъка, която отговаря за възприятията.
Епизодът на Хичкок предизвиква еднакви реакции у всички - повече от 65 % реагират еднакво, същото сходство на реакциите се наблюдава при 45% от зрителите, гледали филмът на Леоне. Най- малко еднакви реакции има при комедийният сериал само 18 %.

Най-добър контрол над мозъка, според учените, може да се постигне с помощта на филмовите средства въздействащи върху естетическите възприятия. "В това отношение Хичкок е способен да "включва" и "изключва", в различните моменти, реакциите на мозъка у всички зрители, може би на това се дължи и неговата знаменита способност да манипулира съзнанието на хората", смятат авторите на статията.

Отсъствието на еднакви реакции у зрителите не означава, че те не следят събитията на екрана. Тяхната еднаква реакция се дължи на способността на режисьора да предизвика едни и същи емоции.
"Сходството на активността на мозъка може да се разглежда като знак за това, че зрителите възприемат филма по един и същ начин. Различията в мозъчната активност говори за по-ниска заинтересованост към постъпващата информация или за това, че събитията на екрана се "обработват" по различен начин", пишат авторите.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини