От х:

Днес в x:

Пистолет за 1 милион долара

Любителите на огнестрелното оръжие добре познават марката Luger, но само колекционери знаят, че най-редкият от тях е оценяван на един милион щатски долара.
Пистолетът Luger, известен още като пистолет – парабел, е полуавтоматичен модел, патентован от Георг Лугер през 1898 година. Оръжието е произведено за първи път през 1900 година от германската оръжейна фирма DWM.

Първоначално пистолетът е предвиден да използва 7.65 х 22 милиметрови патрони за парабел. След пробни стрелби през 1906 година от американската армия поискали полуавтоматичен пистолет с по-голям калибър. DWM представят Luger, адаптиран да използва патрони 45-ти калибър за автоматичен пистолет Колт (.45 ACP). Той се превръща в най-скъпото лично оръжие в света.

Патроните 0.45 ACP, които са смятани за едни от най-успешните в историята на огнестрелното оръжие, са създадени само година по-рано от американския оръжейник Джон Браунинг. От тогава насам те са използвани в широк спектър оръжия. Успехът им се дължи отчасти и на факта, че не проникват често отвъд първоначалната цел, което предпазва стоящи зад нея хора. Освен това, поради достиганата близка до тази на звука скорост, когато са изстрелвани от пистолети или късоцевни полуавтоматични оръжия, Колт патроните 45-ти калибър са едни от най-мощните в света.

От предоставените на американската армия за тестване два пистолета Luger .45 ACP е запазен само един – със сериен номер 2. За другия се предполага, че е бил унищожен след евентуална повреда при пробните стрелби. По неизвестни причини оръжейната фирма DWM се оттегля след първия кръг на изпитанията.

Поне още три Luger .45 ACP са били произведени, като едното от оръжията е било карабина със сериен номер 21. По последни данни най-скъпият пистолет в света се оценява на над 1 милион долара.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини