От х:

Днес в x:

Чака се хилядното бебе за съхранение на стволови клетки

Сто семейства месечно търсят в България услугата за съхраняване на стволови клетки на новороденото си дете.

Toва съобщи на пресконференция Албена Москова от българското представителство на европейската тъканна банка Cryo-Save, предаде БТА. Очаква се всеки момент в България да се роди хилядното бебе, на което ще бъдат съхранени стволови клетки.

През ембрионалното развитие стволовите клетки се превръщат във всички останали видове клетки: такива на сърдечния мускул, нервни, кожни и червени кръвни клетки. По-късно през живота ни стволовите клетки възстановяват увредените тъкани, обясни специалистът. Стволовите клетки се използват в медицината за лечение на заболявания като левкемия.

В момента се правят проучвания, за да се установят и други приложения. Вниманието на лекарите е насочено към възстановяване на мозъчни клетки за лечение на болестта на Алцхаймер и на Паркинсон, възстановяване на нервни клетки при лечение на травми на гръбначен стълб, увреждания от инсулт, формиране на нови кръвоносни съдове. Постигнати са и първи успехи в лечението на захарен диабет тип 1, множествена склероза.

Цената на съхранението на стволови клетки от пъпна връв в Cryo-Save е 3500 лева. От компанията информираха и за новата услуга - вземане на част от самата пъпна връв и от нея да се извлекат т.нар. мезенхимни стволови клетки. Те имат още по-голям потенциал на диференциация - могат да се превръщат в сърдечен мускул, костна и хрущялна тъкан и дори в неврони, обясниха от тъканната банка.

В България вече ще има представителство на "Итера" - научен форум, който се занимава с изследвания на стволови клетки. Оттам планират да учредят стипендии за студенти по биология, която ще се дава след конкурс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини