От х:

Днес в x:

Интернет гиганти ще плащат солено за музика

Правото да разпространяват музика в интернет ще струва на AOL, Yahoo и RealNetworks около 100 милиона долара, съгласно решение на окръжния съд на Ню Йорк.
Искането на трите компании да плащат лицензни такси на авторите и издателите на песни в съответствие с приходите от реалното използване на музиката беше отхвърлено. Съдът постанови, че членовете на Американското общество на композиторите, авторите на текстове и издателите (ASCAP) трябва да получават заплащане, което се определя според общите приходи на сайтовете, разпространяващи музика.

Решението на съда е разочароващо за асоциацията на цифровите медии (DiMA), която представя AOL, Yahoo и RealNetworks, пише informationweek.com.
Същевременно ASCAP съобщава, че съдебното постановление обхваща периода от 1 юли 2002 година до 31 декември 2009-а. По новата формула за плащане на лицензни такси AOL, Yahoo и RealNetworks ще трябва да се бръкнат общо със 100 милиона долара. Тази сума ще изтече само към авторите и издателите на песни, но не и към компаниите от звукозаписната индустрия.

Според президента на ASCAP - Мерилин Бергман, решението на сьда е важна стъпка към справедливо заплащане на труда на авторите на песни, композиторите и издателите, тъй като много онлайн услуги трупат цели състояния, използвайки творчеството на тези хора.

Пазарът на музика и видео, доставяни през интернет, ще достигне 70 милиарда долара в следващите шест години, прогнозира Insight Research. Тази сума може да бъде и по-голяма, ако падне цената на песните и потребителите преминат по-бързо към интернет телевизия. Фактор за увеличени приходи би било и по-бързото навлизане на мрежите от трето поколение, известни като 3G.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини