От х:

Днес в x:

Страната на висшистите

В България почти всеки има висше образование или даже две. И за да може случайно да не остане някой без тапия, (тъй като на придобити знания в университета много не може да се разчита), приемът ще бъде увеличен отново тази година.

Нали "сме най-умната нация" и всеки от нас трябва да притежава сертификат за ума си. Лошото обаче е, че вакантните местата в висшите училища, значително ще надхвърлят броя на желаещите да влязат в тях.

Новата студентска вълна ще се увеличи с 6700. Днес правителството ще гласува новата бройка за бъдещите студенти. Общо 58 802 са местата в тях, от които 9914 са в частните висши школа. Броят на докторантите е 14031, което е с 46 на сто повече от миналата година. Приемът е съобразен със състоянието на трудовия пазар, с исканията на самите ВУЗ-ове и с нуждата от кадри във ведомствата, се казва в мотивите на кабинета.

Най-много ще се увеличат студентите в Архитектурния университет( миналата година там влязоха 699, а тази -1063) и в бургаския "Асен Златаров"(миналата година- 741, а сега - 1341). В софийския университет местата са 6 978, в медицинския – 882, В УНСС – 4 156, в Техническия – 4 254, в Пловдивския – 3 664, в Благоевградския – 2639, в Стопанската академия – 2 414 и във Великотърновския университет- 2 322.

По професионални направления най-много са увеличени бройките за филологиите. Повече студенти иска държавата за математическите, информационните, компютърните специалности и енергетиката.

Броят завършващите средно образование е 76 000. По традиция кандидатства половината от випуска, което значи, че висшите училища няма да попълнят местата си. Това автоматично ще се отрази на бюджетите им, тъй като държавата субсидира ВУЗ-овете според броя на студентите.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини