От х:

Днес в x:

Започна литийно шествие с иконата от Бачковския манастир

Днес на Светли понеделник стотици хора от цялата страна се събират в Бачковския манастир, за да понесат на ръце в литийно шествие иконата на Света Богородица.

Литията тръгва от манастирската църква, където преди това се отслужва празнична литургия. Шествието продължава до аязмото Покров Богородичен, където иконата на божията майка се пречиства със сакралната сила на водата, разказва за традицията радио Пловдив.

След това светинята се носи до скалната пещера и продължава до храма Свети Архангели, за да получи благословията на небесните закрилници.

На поляните се прави курбан и точно в 16 часа под звуците на манастирските камбани чудотворната икона се връща обратно в Бачковския манастир.

Според легендата болните, които участват в процесията и се докоснат до иконата, получават изцеление - самият апостол Лука нарисувал лика на Светата Дева върху иконата й придал чудодейните свойства.

Най-старото, съхранено и до днес литийно шествие, води началото си от преди 350 години. То се провежда в понеделник след Великден.

Според легендата, чудотворната икона на Св. Богородица била изнесена от Бачковския манастир през първите векове на Османското робство. За да я запазят от турците (Бачковският манастир е опожарен през 1595 г.), монасите я скрили високо в скалите и запазили мястото в тайна.

Иконата била открита в средата на 17 век от две пастирчета, които разказали, че видели силна светлина в скалите. Тя била върната в манастирската църква "Св. Богородица", но въпреки заключените врати на другия ден изчезнала отново. Открили я на същото място в скалите.

Всяка година религиозната процесия "повтаря" пътя на иконата до местността Клувията и обратно.



Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини