От х:

Днес в x:

Православният свят отбелязва Възкресение Христово

Православният свят отбелязва най-големия християнски празник - Възкресение Христово.

Празнува се в три последователни дни. Традиция е по мегданите да се играят хора. Момите и момците се появявали на тях с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Возкресе".

Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден - след това.

Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво - той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия.

У нас козунаците се приготвят след 1920 г. и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

Патриарх Максим води празничната вечерна служба в катедралния храм "Александър Невски".

Негово светейшество излезе на площада пред храма и възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Возкресе". Събралите се вярващи му отговориха с "Во истина Возкресе".

След това в храма започна Светата литургия за Христовото Възкресение. На празничната служба присъстваха президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, политици, общественици и стотици миряни.

Богомолци със запалени свещи по традиция чакат полунощ, когато водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос.

Според обичая църковният храм се обикаля три пъти, след което богомолците си разменят великденски яйца.

Днес в 11.00 часа Патриарх Максим ще води службата за Второ Възкресение Христово в столичния храм "Света Неделя". На празничното богослужение ще бъдат четени текстове от Евангелието на различни езици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини