От х:

Днес в x:

Буря вилня във Варна

Шквал със скорост на вятъра от 17 до 20 метра в секунда с отделни пориви до 24 метра в сек. се разрази малко след 19.00 часа снощи във Варна.
Това явление се характеризира с внезапно усилване на вятъра и с бързо променяща се посока, обясниха от НИМХ-Варна. Според метеоролозите причината за възникването му е била добре развитата купесто-дъждовна облачност в района.

Метеорологичната аномалия е характерна за летния период и когато атмосферата е силно неустойчива, обясниха още от НИМХ-Варна. Обикновено такива бури преминават от 5 до 20 минути.

Въпреки силния вятър температурите не паднаха и около 19 часа термометрите показаха 19 градуса. Вълнението на морето рязко се повиши от два на три бала.

Метеоролозите прогнозираха умерено-силен вятър до днес по обяд, но не с толкава големи пориви. Усилването на вятъра първоначално започна от западната част на града, като постепенно обхвана всички квартали.

Заради силното вълнение в 19.20 часа пристанището във Варна бе затворено за всички кораби лодки. В Рейдовата кула не са постъпвали сигнали за бедстващи кораби.

Не е имало прекъсване на електрозахранване, увериха от "Гражданска защита". Първата лятна буря не отмина и без инциденти. Силният вятър изкорени дърво в района на ВИНСА.

Два екипа към отдел "Дежурен спасителен отряд" работиха по време на шквала. Един от екипите се е отзовал и на сигнал от дежурния в Областна дирекция "Полиция" за разнасяне на газ с неустановен произход в блок 13 на ул. "Ангел Кънчев".

Екипът е взел проби, като съмнението е за амоняк. Обгазена е жена, на която е оказана лекарска помощ, няма опасност за живота й. Дежурният в спасителния отряд заяви, че няма опасност от задушаване на хората, живеещи в блока.

Тепърва ще се изясняват причините за инцидента. От Гражданска защита съобщиха, че по време на бурята основно са работили за отстраняване на паднали дървета, които пречат на движението

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини