От х:

Днес в x:

За повечето българи интернет е безплатен телефон

В България интернет се използва преди всичко за безплатни телефонни разговори, се твърди в изследване на Европейската комисия. Само по този показател средният българин е пред средния европеец.

У нас всеки четвърти използва мрежата за електронна поща, а 10% - за да четат новини или онлайн версиите на вестници.

Европейските потребители на интернет го използват най-често, за да влизат в "социални мрежи" и за обмен на съдържание.

Най-голямата разлика с останалата част на ЕС е при онлайн банкирането. В ЕС средно една четвърт от хората го използват, а в България - само 2%.

Българите, които редовно ползват интернет, са два пъти по-малко, отколкото в останалите европейски страни. Много голям е броят на онези, които никога не са влизали в мрежата. Проектите за електронно правителство, услуги и онлайн финансови операции изостават с години.

Според проучването на ЕК българите, които изобщо не умеят да работят с интернет, са много над средното за ЕС. Там те са 40% от населението, тук - 66%.

Средиземноморските и балканските страни изостават драстично зад скандинавските и балтийските държави. На опашката България е в компанията на Румъния, Кипър, Гърция и Полша. Най-технологично развити са Дания, Финландия, Холандия и Швеция.

Домакинствата в България, които имат интернет в дома си, са под20%, а в ЕС средно 50% от жилищата са с ктомпютър и такава връзка.

У нас доминират домакинствата с LAN мрежи - това са 81% от домовете с интернет. Средно за ЕС този процент е малко по-нисък.

Според анализаторите на изследването България може да направи качествен скок и да премине направо към по-модерните технологии.

Делът на ползващите мрежата е малък, но хората, които използват високоскоростен интернет, е нараснал два пъти през последната година.

Расте и броят на фирмите с високоскоростна връзка. През 2004 г. те са били 28%, е през 2007 г. - 61%.

Изследването отбелязва, че в България за бизнеса няма нито една услуга, която да е изцяло достъпна онлайн. В Европа този дял е 72%.

Бизнесът страда и защото българите не се доверяват да пазаруват или дори да поръчват стоки онлайн. Електронният дял от цялата търговия в България е само 1 процент.

България е на четвърто място в ЕС по използването на електронен подпис от бизнеса - 28% от фирмите го правят, а средният процент за Европа е 16.


Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини