От х:

Днес в x:

В очакване на промените

Контактната група от представителите на партиите на Тройната коалиция постигна съгласие за основните приоритети от актуализираната правителствена програма за управление на страната. На тази база се направи преглед и анализ на ефективността на всички държавни агенции, изпълнителни агенции към Министерския съвет и другите структурни единици към министрите. Представителите на трите партии постигнаха конкретни договорености за оптимизирането им чрез сливане, трансформиране, включително закриване.

БНТ
Огнян Минчев: Страната се управлява зад сцената и от организираната престъпност
Не мисля, че личността, която ще бъде назначена за министър без портфейл, ще има някакво значение, а по-скоро това се прави, за да се създаде доверие между европейските и българските институции. Това, което Сергей Станишев има шанса да направи, е да се превърне от "посредник в този триумвират в премиер". Това заяви Огнян Минчев, политолог, в предаването "Вижте кой" по БНТ. Той изказа мнение, че това, което има значение, е дали премиерът ще може да контролира правителството след този ремонт или не. Огнян Минчев допълни, че има слабост в социалистическата партия, но премиерът се справя с този проблем и трябва да постави БСП под своето управление, независимо от натиска. Централизацията на властта в ръцете на премиера ще даде възможност да контролира БСП и правителството и носи отговорност за това, което се случва, бе категоричен политологът. Ако не станем свидетели на силен кабинет "Станишев" след месец ще влезем в същия цикъл на криза и не се знае дали мнозинството в парламента ще издържи, каза още той. Огнян Минчев заяви също, че страната се управлява зад сцената и от организираната престъпност и много голямо значение има кои хора ще бъдат поставени в позицията на управленци след този ремонт.

БНТ
Живко Георгиев: Формулата 3:5:8 породи един кабинет, където премиерът е много обезвластен
Уединителното усвояване на еврофондовете предполага по-допълнителни мерки и по-активно привличане на независими контролни инстанции. Важна е политиката, която се води от правителството, особено в една предизборна година. Това заяви Живко Георгиев, социолог, в предаването "Вижте кой" по БНТ. Той изказа мнение, че проблемите на управляващите са свързани с борбата срещу корупцията и организираната престъпност, усвояването на европейските фондове и по-добра социална политика. Истината е, че формулата 3:5:8 породи един кабинет, където премиерът е много обезвластен и едва сега може би има вероятност да се появи кабинет "Станишев", допълни Георгиев. Според него проблемът е в това, че няма отбор в правителството, независимо по каква формула е и единственият смисъл на тези промени е да се породи такъв отбор. Правителството трябва има кауза и цел, да тръгне да решава някои от големите проблеми на страната, защото няма изгода от неуспех на този кабинет, допълни още Георгиев.

бТВ
Минчо Коралски: Резки социални промени не могат да се очакват, защото страната ни е във валутен борд
Този социален завой на тройната коалиция не е ляв, а европейски. Мисля, че доста бе направено за семейството, майките, отпуските, но проблемът е в това, че ситуацията е такава, че социалната политика е проблем и въпрос на консенсус. Това заяви Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията на хората с увреждания, в предаването "Сеизмограф" по БТВ. Този ляв завой ще засегне пряко пенсионерите, но резки промени не могат да се очакват, защото страната ни е във валутен борд, допълни той. Според него дали този ход е популистки или не, ще може да се каже, когато мандатът на кабинета приключи. Коралски изказа мнение, че тази политика е предизвикателство пред управлението до края на управлението му.

бТВ
Христина Христова: Последната година от мандата е най-трудната за едно управление
От гледна точна принципите на управлението на едно коалиционно правителство, последната година от мандата е най-трудната за едно управление. Никак не е лесно да се взимат решения и да се намери консенсус, тъй като социалната политика е много сложен феномен и това не е раздаване на помощи, а подобряване на качеството на живот на гражданите. Това заяви Христина Христова, заместник-председател на ПГ на НДСВ, в предаването "Сеизмограф" по БТВ. Според нея, когато става въпрос за доходите от пенсиите, това е болна тема, защото не е създаден все още в коалиционното споразумение Законът за Сребърния фонд, което е решение на трите партии. Засега не е подаден такъв закон от правителството за решаване на този проблем, който да бъде гласуван в парламента, бе категорична Христина Христова. Бившият социален министър допълни, че правителството е длъжно да погледне новата икономическа ситуация в страната, тъй като инфлацията е сериозно нараснала и това, което може да направи повече в оставащата година от мандата, е борбата със сивата икономика.

Агенция "Фокус"
Контактните групи се договориха за оптимизиране дейността на агенциите към МС
Контактната група от представителите на партиите на Тройната коалиция днес продължи започнатите вчера разговори относно структурните промени в изпълнителната власт, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Постигна се съгласие за основните приоритети от актуализираната правителствена програма за управление на страната.
На тази база се направи преглед и анализ на ефективността на всички държавни агенции, изпълнителни агенции към Министерския съвет и другите структурни единици към министрите. Представителите на трите партии постигнаха конкретни договорености за оптимизирането им чрез сливане, трансформиране, включително закриване.
След като предложенията бъдат одобрени от лидерите, ще бъдат официално обявени на медиите, се казва в съобщението на пресцентъра на БСП.

Агенция "Фокус"
Йордан Лечков: Ремонтът на кабинета е за успокояване на обстановка
"Правителството е като в баснята "Орел, рак и щука". Всички разговори за ремонт на кабинета и възможни промени са само за замазване на очите и успокояване на обстановка". Така кметът на Сливен Йордан Лечков коментира пред радио "Фокус"- Сливен опитите на правителството да върне доверието в себе си чрез ремонт на кабинета. "В момента държавниците ни се чувстват некомфортно, защото имат началници в лицето на Европейския съюз", каза още Лечков и допълни, че те са в положението, в което поставиха общините при така наречената децентрализация. „Премиерът трябва да управлява с всички кметове, без разлика на партийната им принадлежност. Това е задължително условие, ако иска да довърши мандата си", заяви Лечков и допълни,че от правителството трябва бъдат отстранени тези, който не са си вършили работата. "За нас като сливналии е важно нашият министър да остане, защото в момента работим добре", допълни Лечков, визирайки регионалния министър Асен Гагаузов. Той допълни, че в момента без мотив се задържат парите по програма ИСПА, определени за Сливен за подмяна на водопреносната мрежа. Това са над 20 млн. евро.
Людмила ЙОРГОВА

Агенция "Фокус"
Иван Славов: Очаквам до края на седмицата България да има ново правителство
Очаквам до края на седмицата България да има ново правителство, което не само ще довърши мандата си, но и да вземе реални и полезни за България управленски решения. Това коментира в предаването "Метроном" на радио "Фокус" - Сливен Иван Славов, депутат от Коалиция за България. Запазване конфигурацията на настоящата коалиция прогнозира още народният представител. По думите му готвените правителствени промени ще осигурят необходимия консенсус за политиката, която трябва да се следва, и преди всичко по отношение на най-трудно живеещата част от българския народ. Сред положителните резултати от реформирането на изпълнителната власт според Славов ще е постигането на по-висока ефективност в структурата на министерствата, сихронизиране на политическия кабинет, както и икономизация на управлението, чрез намаляване броя на заместник-министрите и заместник областните управители. Сериозните политици не искат предсрочни избори, ако има алтернатива, а такава безспорно има, заяви депутатът. По думите му едва ли в близките години ще има толкова сериозно парламентарно мнозинство, което осигурява стабилността на управлението.
Стефка БОМБОВА

Агенция "Фокус"
Иглика Иванова: Възможни са изненади при персоналните промени в правителството
Разговорите за персонални и структурни промени в правителството се водят само в състава на Тройната коалиция, засега няма отправяни предложения към други политически сили извън нейния състав, каза за радио "Фокус" - Пазарджик депутатът от "Коалиция за България" Иглика Иванова. Тя определи решението за нов виципремиерски пост, чийто ресор ще бъде усвояването на евросредствата, като навременно. През следващата година, според Иглика Иванова, освен на усвояването на средствата по европейските програми, правителството трябва да заложи и на по-сериозни мерки за подобряване благосъстоянието на българите и реформи в социалната сфера. "Европейските фондове и програми ни завариха неподготвени и сега се налага да се правят промени. Редуцирането на състава на държавната администрация също е логично като стъпка от страна на премиера, тъй като големият брой на администрацията не носи конкретна полза", каза също Иванова. По отношение на персоналните промени в правителството тя не изключи изненади. Възможно е някои от очакваните смени на министри да не се състоят, а неочаквани за никой промени да станат факт. Последната дума ще има премиерът", обобщи Иванова.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Ясен Попвасилев: Станишев се надява да си върне доверието на хората, като направи "ляв завой"
Премиерът Сергей Станишев се надява да си върне доверието на хората, като направи "ляв завой". Това заяви в предаването "Метроном" на радио "Фокус" – Пирин депутатът от ОДС Ясен Попвасилев. "Не че не е необходимо да се направи такъв завой. За да има успех една лява политика, тя трябва да направи своите стъпки още от началото на мандата. Всъщност наред с това, че не направиха реформи в крайна сметка правителството не направи нищо и за по-високите доходи на хората, защото не е тайна, че доходите на хората бяха изяждани от инфлацията", допълни Попвасилев.
Депутатът прогнозира, че оставащите месеци на правителството ще са рай за сенчестата икономика. "Ако корупцията продължи, няма да се учудя, ако се задействат предпазните клаузи на Европа", каза още Ясен Попвасилев.
Мария ПОДОБЕДОВА

Агенция "Фокус"
Цветозар Томов: Главният проблем на БСП е, че трябва да имитира лява партия
Дали в кабинета ще има нови фигури, които не са партийно обвързани, няма политическо отношение към политическите преговори, които в момента се провеждат между коалиционните партньори. Това заяви в предаването на Дарик радио "Седмицата" социологът Цветозар Томов. Според него ще се стигне до вариант, при които ще възпроизведе тройната коалиция. Главният проблем на БСП е, че трябва да имитира лява партия. "Аз съм дълбоко скептик, че България се нуждае от подобно управление все още. Ние имаме една мутирала тоталитарна държава, която е нежелан посредник в множество частни икономически отношения", заяви Томов. Според него това правителство не може да води друга политика, различна от тази, която е водила до момента и най-много би се стигнало до структурни и персонални промени, които да успокоят напрежението в елита и да се изкара мандата.
Сергей Станишев трябва да съхрани коалицията, за да може да каже, че той е първият червен лидер, който е изкарал пълен мандат. Това заяви на свой ред политологът Андрей Райчев.
По думите на Райчев, премиерът Станишев трябва да изпълни няколко задачи, които включват съхраняване на коалицията и да покаже на Европа и на света, че той е човек, който държи властта и може да се бори с мафията.
В същото предаване социологът Румяна Коларова коментира, че разширяването на коалицията е било част от един пазарлък, който се извършвал между партньорите в тройната коалиция. Тя добави още, че технологичното разширяването на коалицията е промяна, която ще затрудни управленските решения. "Това е хубава фигура, финт, блъф, но абсолютно нереалистичен вариант. Ако се стигне до разширяване на коалицията за мен това ще докаже пълна управленска безпомощност на министър-председателя", категорична бе Коларова. Тя добави още, че БСП трябва да докаже, че е партия, който може да определи отговорна управленска стратегия, но това може да стане в реформирана партия, каквато не е БСП.

Агенция "Фокус"
Ваня Цветкова: Слуховете за евентуални преговори между БНД и БСП са спекулации
"Ако Тройната коалиция не успее да се споразумее за промените в кабинета, ако те не си намерят партньори, а тези партньори в никакъв случай не може да бъдат от БНД, ситуацията ще се влоши още повече", каза в предаването "Метроном" на радио "Фокус" – Кюстендил депутатът от БНД Ваня Цветкова по повод готвените промени в кабинета. Тя подчерта, че слуховете за евентуални преговори между БНД и БСП са спекулации. "ПГ на БНД в никакъв случай не може да преговаря за коалиционно споразумение и влизането в тройна или каквато и да било друга коалиция. Ние сме опозиция и ще останем опозиция, още повече, че ние бяхме инициатори на последния вот на недоверие и това е знак, че ние не бихме се съгласили на една такава колаборация с Тройната коалиция", каза Цветкова. Тя допълни, че на този етап най-важният ход е обединение на десните сили около дясноцентристките идеи. Според нея категорично трябва да се работи за промени в МВР, тъй като там има натрупани проблеми. "Още в миналия кабинет съм подавала сигнали и по отношение на братята Галеви, и за разпространението на дрога в нашия ромски квартал, впоследствие е имало резултати, които не са били достатъчни, явно в това министерство определени хора на върхови постове са сраснали с престъпния бизнес, подозирам, че някои партии се хранят от това", допълни Цветкова. Освен в МВР, проблеми според Ваня Цветкова, има и в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, сериозни промени са необходими и в Министерството на земеделието и продоволствието.
Петя ПЕТРОВА

Агенция "Фокус"
Антоний Гълъбов: В България се търгуват постове, вместо да се сменят фигури в правителството
"В момента в България се търгуват постове, вместо да се сменят фигури в правителството". Това заяви в предаването "Метроном" на радио "Фокус" - Варна политологът Антоний Гълъбов. По думите му в следващия парламент ГЕРБ ще влезе в коалиция с друг член на Европейската народна партия. Според Гълъбов, така ще се придобие по-чист профил и се установяват стандарти в българския политически живот.
Относно закона за финансирането на политическите партии политологът заяви, че в момента няма достатъчно ясен регламент и правила. По думите му за това "сме свидетели на бурна агресия, чиято причина е неспазването на уговорките на онези, в които е инвестирано".
Гълъбов уточни още, че във Франция например съществува независим орган, който следи финансирането на политическите сили. В страните от Централна и Източна Европа, както и в България, не става ясно откъде идват парите и за какво точно се използват.

Агенция "Фокус"
Петър Димитров: Нямам информация за разделяне на Министерството на икономиката и енергетиката
Изборите са нормален демократичен механизъм и ние не се притесняваме от тях. Това заяви на форум край Варна по повод ситуацията в страната министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, предаде репортер на радио "Фокус" - Варна. Същевременно министърът коментира, че няма практика в световната демокрация коалиционен партньор да не подкрепя правителство, в което има свои министри. Във връзка със слуховете за предстоящо разделяне на Министерството на икономиката и енергетиката, той заяви, че няма такава информация и тепърва научава от медиите, че подобна възможност се коментира.
Относно икономическата политика Димитров посочи, че е достигнат максимум в либералността на пазарната среда. Той също така каза, че са постигнати огромни успехи. През изминалата година чуждестранните инвестиции са надхвърлили 6,14 млрд. евро и ще продължат да растат. По думи на министъра инфлационният процент донякъде се дължи на това, че нараства платежоспособността и се увеличава търсенето. Димитров отбеляза още, че през декември 2007 г. в сравнение със същия месец на 2006 г. доходите са отбелязали ръст от 23 %, а инфлацията е била два пъти по-малка. Според Димитров инфлацията в момента донякъде се дължи и на сушавата 2007 г., когато отрасъл селско стопанство се е свил с 30 %. Икономическият министър допълни, че напрежение може би ще има до месец юни, когато ще има яснота за тазгодишната реколта.
В заключение Петър Димитров изказа становище, че българският народ е изключително търпелив и популизмът, на който сме свидетели в момента, е унижение за хората.
Севил САБРИ

Дарик радио
Николай Свинаров: След три години управление в повече от секторите се налагат промени
След три години управление на това правителство в повече от секторите на обществено политическия живот се налагат промени. Това коментира в предаването "Седмицата" на Дарик радио Николай Свинаров, депутат от БНД. "Основното ни безпокойствие е за икономическите показатели, защото ние говорим за голям икономически растеж, на фона на икономическия растеж трябва ясно да отчитаме сериозните икономически параметри като процента на нарастваща инфлация. Трябва да има мерки за ограничаване на инфлацията и подобряване ситуацията по отношение на текущата сметка", заяви Николай Свинаров. По думите му, в последните три години в пъти сме увеличили дефицита по текущата сметка, което е много тежък показател с оглед външния дълг. "Важно е в тази сфера да се намерят бързи и конкретни мерки за излизане от това състояние", допълни Свинаров.
Според депутата от БНД, проблемът за тази криза не е в министър Орешарски, а в икономическите показатели, на които държавата може да влияе в сферата на Министерство на икономиката и енергетиката.
Според Свинаров влизането ни в НАТО и в Европейския съюз е било с цел средства, а не с цел за повишаване стандарта на хората. "Ако не излезем от този порочен кръг сме обречени дълги години на ред да сме на последно място по стандарт на живот в Европейския съюз", заяви Николай Свинаров.
Относно ремонта на кабинета и изваждането на някои министри от него, г-н Свинаров коментира, че структурните промени в парламента ще бъдат относително малко, а повечето ще са в персонален план. "Важно е, промените, каквито и да са те, да бъдат за отстраняване на хората, които не се справят с работата си и да се назначат такива, които да се справят. Задачата на премиера и управляващата коалиция е много тежка", каза депутатът от Българска нова демокрация.
Относно посланието на президента Георги Първанов, че в правителството трябва да се вкарат нови играчи Николай Свинаров коментира, че новите играчи не означава четвърта партия в коалицията, а могат да бъдат персонални уговорки с хора извън парламента.
На въпрос дали БНД би се върнала в управлението той отговори, че няма никакви възможности в рамките на този мандата. "За всеки един от нас, депутатите от БНД, би било самоубийство да участва в сегашното управление", категоричен бе Свинаров.
Във връзка със скандалите в МВР и реформите във ведомството Николай Свинаров коментира: "Според мен 18 години реформата в МВР изобщо не е започвала. Реформата в МВР би означавало системни структури за тези, които са пряко свързани с организираната престъпност, за да бъдат прочистени".

Агенция "Фокус"
Бойко Борисов: Да си ходят всичките
Учудвам се, че някой още се интересува от Тройната коалиция – това каза пред журналисти кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като откри кардиологична конференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Те ни правят на луди и всички упрекват Сидеров за вчерашното му поведение, но накрая всички ще полудеят. Обясняват в Европа, че един министър е сменен заради корупция, в същото време го пращат да прави ново правителство", каза още Борисов. Според него – така се всявал смут и от Европейската народна партия го питали – защо се е получило така.
Борисов упрекна управляващите в лицемерие. „Фактически с това си поведение цялата политическа класа загуби обществено доверие. Да си ходят всичките", каза кметът.
Надежда БОЧЕВА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини