От х:

Днес в x:

Храната - най-важното упражнение

Може да прозвучи странно, но храненето е най-важното "упражнение", ако целите да постигнете напредък при трупането на мускулна маса. Само с помощта на разумно съставено меню може да се набави необходимото количество материал за растеж.

Затова - каквото и да правите в залата, резултатът може да е нулев или дори отрицателен, ако не се съобразявате с този фактор, пише вестник "Монитор".

За да постигнете целите си, ще трябва да изчислите какви са дневните ви нужди от протеин, въглехидрати и мазнини. Експериментирайте в продължение на пет дни с тези количества и ако усетите, че губите сила и маса, направете съответните корекции.

За целта увеличете първо количеството на протеина и после вдигнете това на въглехидратите и мазнините. Сменяйте хранителните програми по същия начин като тренировките, за да не заспи метаболизмът ви.

Не всички протеини обаче са еднакви. Поради тази причина приемайте малък по грамаж, но качествен белтък, който се усвоява най-добре от мускула. За тази цел е добре да изберете сложни въглехидрати, но внимавайте с количеството им, защото с тях бързо може да натрупате не мускули, а излишни "мазни" килограми.

Ефектът от приемането на нужните вещества с храната и добавките ще е максимален, ако уцелите и точното време за консумацията им. Най-подходящото за тази цел време е до 30 минути след тренировката. Ако изпуснете този период, шансовете за зареждане и възстановяване значително намаляват.

Кои са най-необходимите за мускулния растеж вещества? На първо място това е гликогенът, който служи за гориво по време на тренировките. Ако той липсва, ще горите със сигурност от чистата мускулна маса.

АТФ е т.нар. енергетичната единица на мускулното съкращение. Поради лесното й изчерпване нейният дефицит може да доведе до горене на мускулни влакна. Аминокиселините пък са градивната съставка за изграждането на мускулната тъкан.

С най-голямо значение са аминокиселините Leucine, Valine, Isoleucine (позната още като ВСАА) и Л глутамин. Без тях мускулният растеж е наистина невъзможен.

Коктейлът, който съдържа всички тези градивни продукти, се състои от 8 г микронизиран креатин, 5 г Л-глутамин, 3 г ВСАА, 40 г декстроза и 3 г от добавката Туаорин.

Последната е богата аминокиселина, която увеличава капацитета на клетката за зареждане. Всичко това може да се намери както поотделно, така и в комбинирани универсални готови продукти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини