От х:

Днес в x:

GSM операторите няма да снимат лични карти

Мобилните оператори да спрат досегашната си практика да снимат личните карти на абонатите, когато сключват договор. Това нареди Комисията за защита на личните данни. Изискването е част от предписанието със задължителен характер, изпратено вчера до четирите оператора. Поводът са многобройни жалби на граждани, обясниха от комисията.

Предписанието определя в каква степен телекомите имат право да използват личните данни на абонатите си. Според комисията събирането на копия от документи не е в правомощията им. Това изискване трябва да се заличи и от приложенията към договорите. Освен това комисията нарежда всеки договор с физическо лице да съдържа клауза, че има изрично съгласие личните данни да бъдат разкрити на определени служители. Клаузата трябва да бъде изписана с едри букви. Комисията изисква от мобилните телекоми да уведомяват клиентите още при подписване на договора на точно кои хора администраторите ще предоставят личните данни, за да събират неплатени сметки.

Операторите имат срок от 1 месец да изпълнят новите условия и да информират комисията за мерките, които са взели. В случай на неизпълнение ще бъде наложено административно наказание, предупреждават органът.

в-к "Дневник"
Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини