От х:

Днес в x:

Отличниците с двойна стипендия

200 лева на семестър ще взимат най-умните студенти

Даниел Велчев ПЛОВДИВ. Двойна стипендия ще получават най-добрите студенти и в държавните, и в частните университети. Просветното ведомство е заделило близо 40 млн. лева, които да бъдат раздадени като бонуси на отличниците, съобщи вчера образователният министър Даниел Вълчев на форум в Пловдив. Парите са изчислени така, че да стигнат за около 15 000 от най-добрите бъдещи висшисти, обясни той.
Размерът на втората стипендия може да е до 90 лева, както е записано в Указа на Министерския съвет, поясни още Вълчев. Първата е между 50 и 90 лв. и така отличниците могат да си докарват до 180 лв. на месец.
Всеки университет ще получава финансиране според броя на студентите си. И тези, които обучават най-много младежи, ще получат и най-много от тези 40 млн., обясни още Вълчев.
За първи път от новата учебна година най-умните ще получават помощ от държавата от 200 лв. за всеки семестър. Финансовата инжекция обаче няма да е за всички, а само за младежите, които учат инженерни или природни науки, поясни Вълчев. Допълнителното стимулиране на тези младежи се налагало заради острия недостиг на такива кадри в страната.
Теодора Йолчева

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини