От х:

Днес в x:

Десетокласничка от София - най-добър оратор на японски език

Десетокласничката от столичното 18-то СОУ Надежда Гаджева спечели голямата награда на 14-ия конкурс по ораторско майсторство по японски език. Надежда беше аплодирана от десетките фенове на японската култура, които се събраха днес в голямата зала на БАН. В категорията за начинаещи най-добре се представи Евгений Кандиларов, който изучава езика във вечерния курс на Софийския университет.

За първи път тази година в състезанието редом със Софийския, Великотърновския университет, Стопанската академия в Свищов и 18-то СОУ в София, се проявиха и ученици от русенското СОУ „Васил Левски". Състезанието се проведе в две групи по 8 души – за начинаещи и за напреднали. Едно от изискванията беше в първата група при възраст над 18 години участниците да имат до 500 часа обучение, а под тази възраст – до 700 часа. Друго условие беше да не са живели в Япония повече от 10 месеца.


Всеки състезател се представи с есе, не по-дълго от 3 минути, а напредналите отговаряха и на въпроси на журито. Председател на журито беше Шиничи Накацугава, съветник в японското посолство. В журито бяха още директорът на японския клуб в София, представител на МВнР и на японската авиокомпания АНА, специално пристигнал от Франкфурт за събитието, Дора Барова, преводач, Такеши Комори - представител на асоциацията за задгранично културно и техническо сътрудничество JICA.


Пред присъстващите Такеши Комори заяви, че в България в момента работят петима японски доброволци. За съжаление, тъй като асоциацията помага само на развиващи се страни, до 10 месеца тя ще преустанови дейността си у нас. Затова Комори се надява, че двете правителства ще намерят начин да продължат сътрудничеството си. Голямата награда бе осигурена от Асоциацията за приятелство Фукуяма-България и японската авиокомпания АНА.
Източник: dnesplus

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини