От х:

Днес в x:

Математиката всъщност е забавна

"Зашеметяващи пъзели, гигантски сапунени мехури, измамващи погледа огледала, мистериозни мостове и още...вижте забавната страна на математиката и пипнете повече от 120 интерактивни експоната". Това е примамливото представяне на музея на математиката - Mathematikum в немския град Гисен.


Основател е проф.Албрехт Бойтелшпахер - математик, физик и философ. Работил като преподавател в Университета в Майнц, както и в изследователския отдел на телекомуникационния гигант Siemens AG. От 20 години преподава в Университета в Гисен. Той е широко известен благодарение на книгите си, с които се старае да популяризира математиката в Германия. Тази му страст го отвежда до създаването на музея през 2002 г.Всеки ден професорът изнася беседи на любопитни и интересни теми като връзката на математиката с музиката, или какво е участието на математиката в природата, защо една топка е по-бърза от друга,как може да се построи моста на Леонардо без да се използват пирони, лепило, въжета...или математика за малчугани.


Според професор Бойтелшпахер математиката погрешно се използва в училище като инструмент за власт, за дисциплиниране и селектиране. Часовете по математика са популярни сред падагозите по простата причина, че само тогава може добре да се овладее класа. Самият професор признава, че в училище не се е справял добре с математиката, а е трябвало някой да запали интереса му, както се случило по-късно.


От позицията си на математик и философ, той разсъждава за същността на числата по следния начин."Математически погледнато 10 е глупаво число. Единствената причина, поради която го приемаме за толкова важно е, че човекът има 10 пръста."


Според него единицата казва "аз", двойката говори "аз и ти", тройката се появява често в религията и приказките, петицата е с най-голяма математическа дълбочина, а седмицата е число, което рядко се среща в природата и е по-скоро ментално и трансцендентно.


Бойтелшпахер често разсъждава над въпросите дали математиката е изкуство. Според него тя е търсене на яснота, показва красотата и реда в света.


Mathematikum е отворен за всички любознателни посетители и най-вече за децата. "Всичко е игра" това е девизът на музея. Математиката не е онзи неразбираем, объркващ и страшен предмет от училище, а всъщност е доста забавна, логична и интересна наука.


Повече информация за проф.Бойтелшпахер има на уеб старницата му
http://www.beutelspacher.info/

А за музея
http://www.mm-gi.de/htdocs/mathematikum/index.php?id=522
Д.А.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини