От х:

Днес в x:

Всички в МВР - през 6 месеца на детектор на лъжата

Утре в 13 часа ще се проведе заседанието на Политическия съвет на коалицията и на него ще бъде разгледан Докладът на вътрешния министър Румен Петков за МВР.

Докладът е представен в предварителен вариант и разгледан на днешното изпълнително бюро на БСП и очакванията на партията са утре документът да получи подкрепа от коалиционните партньори и да бъде заявена решимост оздравителния процес в службите да бъде доведен докрай.

Освен проследяване на случилото се в МВР през последните 18 години докладът очертава и насоки за промени, каза след заседанието Ангел Найденов.
По думите му един от основните изводи е, че без радикални реформи не може да се постигне оздравяване на МВР и секторът Сигурност.

Найденов подчерта, че през тези 18 години най-сериозният опит да се постигне преструктуриране на системата е създаването на ДАНС и че тази инициатива вече дава резултати.

Предложенията за промени предвиждат законодателни мерки, а също и структурни и организационни промени.

Освен нов Закон за СРС-тата се предвижда цялостно преструктуриране на специалните служби, като Икономическа полиция, ДОТ, ДОТИ и ДОИ, и обособяването им в специална агенция.
Съществуват 4-ри варианта за новата агенция, уточни Ангел Найденов.

Предвижда се въвеждане на тест за лоялност в службите, включително детектор на лъжата.
И той да се прилага не само при първоначално постъпване на работа, а и периодично на около половин - една година, съобщи Антон Кутев.

Набелязаните насоки за промени в системата включват въвеждане на ротация на ръководните нива, какъвто опит има в Гранична полиция.

Замислените още в доклада мерки включват още окрупняване на звената за контрол върху еврофондовете, обособяване в отделно звено на борбата с наркотиците, цялостно преструктуриране на ГДБОП

Припомняме, миналият вторник премиерът Станишев поръча на МВР шефа да изготви доклад за дейността на ведомството през последните 18 години.

Днес трябваше да бъде и извънредното заседание на вътрешната парламентарна комисия, на която ще бъде обсъден Докладът относно производството и разпространението на синтетични наркотици и констатирани проблеми в Министерството на вътрешните работи.

То обаче неочаквано бе отложено.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини