От х:

Днес в x:

Ренесансови кралства

Дой кравите си по изгрез, събирай жито през следобеда, свали графа през вечерта. Прекарай ноща пиян в хана.



Това е "Ренесансовите кралства"- историческа ролева игра, управленческа, стратегическа, масова и най- вече свободна. Играе се вече в 17 държави и досега има над 150 000 активни играчи.



Действието се развива в средата на 15 век. Има благородници, селяни, занаятчии, скитници. Има политически партии, избори, бунтове, спекулации на пазара, литургии в църквата, магьосници (т.нар. мултита), изобщо всичко необходимо за добро забавление.



Статичността си Кралствата компенсира с добре засъпени икономически, политчески и социални елементи.



Всеки играч има своя нива, която оре и засява, отглежда животни, дои кравите, стриже овцете, продава продукцията си на пазара или я консумира сам. Цените на пазара се определят от търсенето или просто от стремеж за бързо натрупване на капитал.



Често играчите са спохождани от нещастия от рода на : "Една от кравите ти умря. Тя беше добър другар, нека почива в мир."Но това не бива да ги отчайва.

Съвсем спокойно могат да удавят мъката си в хана, където освен чат с приятели, могат да пийнат и хапнат. Само с пиенето трябва да се внимава, защото "твърде много алкохол не е на добре". Когато се прекали с бирата погледа на играча се замъгля, появява се едно издайническо "хлъц", а предупредителните надписа са от сорта "пиян си като смърф". На следващият ден, уви не можеш да работиш, добитъка стои гладен, но... JaH (Богът в играта) ще те е надарил я с риба, я с лодка - "Тази сутрин се измъкваш от леглото си ползвайки стълба, което е малко странно, защото ти си свикнал да спиш на сламен матрак на земята. Няма значение, може би е прекалено къса, за да се изкачиш до Джаа, но можеш да я ползваш да събереш малко повече плодове...", "Ти се събуждаш усещайки нещо лепкаво и влажно в пижамата си ... Риба! Джаа ти праща риба тази нощ!"...Или просто с озарение от рода на : "Сега виждаш светлината! Изправи се и се бори за своите права!" или "Ти се събуждаш около 2 сутринта, отърсваш се от страховете си и запяваш : Йеее, вибрации! Позитивни! О, какви позитивни вибрации! Позитивни!", "Слънцето грее, водата е сладка! Карат те да раздвижиш затанцувалите си крака."




Ако не спазваш законите можеш да бъдеш осъден - за бунт (Ти ще бъдеш екзекутиран!!!Твоя бунт е успешен! Вие бяхте малка банда срещу няколко деморализирани войници), магьосничество, спекула, робовладелство. С делата се занимават назначени съдия и прокурор.



Политическият елемент в Кралствата е доста интересен. Всеки месец има избори за кмет в града, а след това и за правителство. В българската игра - политичесите партии се роят подобно на реалния живот. Форумът на Кралствата е отлична бойна сцена за размяна на хапливи реплики и обиди между партийците. Но всичко все пак е борба за власт и за икономически изгоди.



Градовете в България за сега са 7, между тях може да се пътува, като има вероятност по пътя да срещнеш някой разбойник. Ако си силен ще излезеш от сблъсъка така : "Ти удари Toz. Вероятно този удар го е убил".


Силата, чарът и интелигентостта са критерий, по които играчите трябва да трупат точки, хранейки се с месо, зеленчуци и риба.


Друг важен елемент е всекидневнта борба за хляб, т.е. за работа. Възможностите са или в мините да чукаш камъни, или в църквата да миеш пода, или ангария на чужда нива, или в собствената си работилница. А играчите 3 ниво могат да си позволят и да учат в университетета избирайки пътя на лекар, духовник, държавник или военен.


Играта е направена забавно и увличащо. Още много може да се пише и говори за нея, но по-добре сами да се уверите.


Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини