От х:

Днес в x:

Младите американци били тъпи

Американските младежи нямат основни познания, предупреди изследователският център „Американ Ентърпрайз Инститют", който се опита чрез простичък тест да оцени нивото на образованост на 17-годишните американци.

Експертите са задавали въпроси на тинейджърите от областите история, литература и обща култура, като например кой е Едип, Йов или Хитлер?

Изследването е проведено сред 1200 млади американци, които трябвало да отговорят на общо 33 въпроса.

Оказало се, че почти 25% от тях нямали понятие кой е Адолф Хитлер, а 10 % били на мнение, че той е производител на оръжие.

20% от анкетираните не знаели кои страни са били противници на САЩ през Втората световна война, а една четвърт от тях смятат, че Христофор Колумб е открил Америка след 1750 г., т.е. допускат малка хронологическа грешка от около 250 години, тъй-като легендарният генуезец прекосява Атлантика през 1492 г.

По-фрапиращото е, че 2% смятат, че това събитие е станало след 1950 г.


По мнението на изследователите това е неприемливо и говори за несвършена работа в американските училища, където младежите би трябвало да научат кои са основните идеи, събития и личности, които са помогнали за формирането на американската нация.


По-малко от 50 % от младежите могат да кажат в коя половина от 19 век е избухнала Американската гражданска война между Севера и Юга (1861-1865).

Същевременно повече от половината въобще не знаят кой е старозаветният Йов или описаният в гръцката митология цар на Тива Едип.


50% от учениците не са чували за романа „1984" на Джордж Оруел, а 25% не знаят нищо за ролята на романа „Чичо Томовата колиба" за отмяната на робството в Америка.

Все пак имало светлина в тунела, защото 90 % от младежите знаели какво е станало в Пърл Харбър и кой е човекът произнесъл прочутата реч „Имам една мечта".


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини