От х:

Днес в x:

Оставката на Илия Илиев доведе до шест дисциплинарни наказания

С шест дисциплинарни наказания в ОДП-Разград и проверка в ГДБОП за нарушения на нормативната уредба и при воденето на дела на оперативни отчети, завърши вътрешно-ведомствената инспекцията срещу подалия оставка главен секретар на МВР Илия Илиев. Той също е извършил дисциплинарно нарушение, тъй като е подведен от зам.-директора на разградската полиция.
Санкциите бяха обявени от министър Румен Петков в сряда, ден след като Илиев даде обширна пресконференция и заяви, че иска да се върне в МВР, пише Mediapool.

"Според мен ген. Илия Илиев съвършено съзнателно направи своя избор като подаде оставка", коментира по този повод министърът. Така той даде да се разбере, че "потенциалът за националната сигурност", който Илиев притежава (както каза при напускането му премиерът Станишев), няма да продължи да се използва от МВР.

Главен инспектор Тодор Димов, който е и.д. зам-директор на ОДП-Разград, е подвел Илия Илиев да подпише резолюция на документ, който не е в компетенциите на главния секретар, каза вътрешният министър.

Става въпрос за издадения паспорт на сръбския наркобос Будимир Куйович, който бе задържан при спецакция на старозагорската полиция в неделя по обвинение за трафик на 60 килограма хероин през турско-българската граница.

От думите на министъра стана ясно, че от Илиев няма да се търси наказателна отговорност, тъй като е поел отговорността, подавайки оставка. Материалите от проверката в разградската полиция днес заминават за прокуратурата, а Тодор Димов е отстранен дисциплинарно. С порицание е наказан директорът на ОДП-Разград комисар Кръстьо Сотиров, който не е упражнил контрол върху подчинени.

За допуснато тежко дисциплинарно нарушение, изразяващо се в превишаване на власт и използване на служебно положение за облага на трето лице, срещу главен инспектор Тодор Димов е открито дисциплинарно производство и е отстранен от длъжност до приключването му.

Дисциплинарно наказание за неупражняване на контрол на подчинени "порицание" получава директорът на ОДП-Разград комисар Кръстьо Сотиров. С "порицание" е наказан и началникът на паспортната служба Емилиян Иванов и инспекторът от същата служба Продан Георгиев. Писмено предупреждение е наложено на друг служител на разградската полиция - Станимир Станев; за пропуски в прилагането на нормативните разпоредби.

За започващата ревизия в ГДБОП министърът не разкри подробности, освен, че ще е заради "нарушение при водене дела на оперативен отчет и нарушение на нормативната уредба".

В първия ден от новата година Илия Илиев обяви, че преди месец е подал оставка, тъй като е подписал оперативна комбинация за залавянето на четири тона хероин. Дрогата обаче не минала границата няколко месеца и той решил да поеме отговорността. Подписът си за оперативната комбинация той положил в Разград, където го сварила информацията за наркотика.

На 30 декември на Капитан Андреево бяха задържани 60 кг хероин, трима българи и сръбският наркотрафикант Будимир Куйович. Операцията бе на полицията в Стара Загора.

Илиев обяви, че хванатият наркотик е част от четирите тона и затова премиерът и президентът могат да преосмислят позицията си и да го върнат в МВР. Той добави, че оставката му е успокоила трафикантите и те решили да започнат транспортирането на хероина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини