От х:

Днес в x:

Засякоха служителите с вреден навик в общината

    Експерти от Регионалната здравна инспекция измерваха днес вредните вещества в белите дробове на общинските служители. Акцията е по повод Световния ден за борба с тютюнопушенето, а измерването бе със специален апарат, който показва стойностите на карбоксихемоглобина и на въглеродния монооксид.

    Натрупването на въглероден монооксид има граница до 3 единици, ако покаже над тази стойност, човек трябва да се замисли. Границата на карбоксихемоглобина пък е 1.1%.

    Причините за натрупването на тези вредни вещества в белите дробове не са само цигарите, това са прах, замърсен въздух. Основно обаче идва от тютюнопушенето, обясни Красимира Богданова, която измерваше стойностите на общинските служители.

    За два часа до обед през апарата бяха минали 40-тина служители в общината. Близо половината от тях са пушачи.

    “При измерени високи стойности хората обикновено се стряскат и си казват: Трябва да направя нещо за себе си. Но от следващия ден всичко тръгва по старому. Малцина са тези, които скъсват с вредния навик”, коментира Красимира Богжданова. Тя допълни, че по всяко време може да се отиде в РЗИ за измервания, както и за помощ при отказване на цигарите.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини