От х:

Днес в x:

Арткомисията предлага да се махнат от центъра на Хасково Ари, завистта и кауна

Комисията, която огледа днес паметниците в централната градска част на Хасково, предлага да бъдат преместени паметниците на завистта, на Аспарух Лешников и пластиката Хасковски каун, научи Haskovo.net. Информацията бе потвърдена от високопоставен служител в общинската администрация. Становището на експертите е те да бъдат махнати от центъра на града. За други паметници пък има предложение да бъдат изместени с по няколко метра за да бъдат видими, като например бюста на Васил Левски в едноименното училище в града.

Очаква се от общинската администрация да съобщят подробно предложенията за останалите 20-тина скулптури, огледани от комисията.

Арткомисията бе сформирана със заповед на кмета заради „възникналите в последно време спорове и острата обществена реакция относно наличността на художествено-естетическите качества и текущото състояние на художествено-монументалната украса в Централна градска част на Хасково, както и увреждането и изчезването на част от постоянните паметни знаци в града".

В състава й влизат скулпторите Димитър Рашков, Златан Стоилов, архитектите Янчо Апостолов и Иван Бакалов, ландшафтният архитект Драгомир Андонов, бившият директор на музея в Хасково Георги Граматиков, литературният историк Йордан Нанчев, експерти от министерството на културата.

Протоколът от заседанието на комисията отива при кмета, който може да внесе предложенията в общинския съвет за одобрение. За да бъде предприето каквото и да е с тези паметници обаче е необходимо и съгласието на министъра на културата.    

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини