От х:

Днес в x:

Комисия ще маха паметници в Хасково, скулптор недоволен от себе си

    Нарочно създадена комисия, в която влизат скулптори, архитекти, ландшафтни архитекти, историци, експерти, оглежда днес паметниците в централната част на Хасково. Очаква се до края на деня те да излязат с предложения за запазване, преместване или дори премахване на някои от тях.

    В комисията влизат скулпторите Димитър Рашков и Златан Стоилов, архитект Янчо Апостолов, ландшафтният архитект Драгомир Андонов, бившият директор на музея в Хасково Георги Граматиков, литературният историк Йордан Нанчев, експерти от министерството на културата.

    Групата обходи последователно паметниците в центъра. Забележки се чуха за паметника на завистта, за хасковския каун, които миналата година нагорещиха страстите в Хасково.

    Критикуван бе и паметника на Аспарух Лешников в градинката пред Бизнесцентъра. Чуха се и доста забележки за художествената стойност на някои от паметниците. Скулпторът Златан Стоилов имаше забележки дори за пластиката в градинката пред театъра, чийто автор е самият той. Според известния творец фигурата е поставена по неподходящ начин и посреща минувачите, влизащи в градинката откъм часовниковата кула, със задника си.

    Пластиката на Лицо пък събра всеобщо одобрение.

    Според сега действащия закон за културните паметници поставянето, прамахването или преместването на паметници става с разрешение на министъра на културата, обясни арх. Елена Врабчева, старши експерт във ведомството на Вежди Рашидов. “Това се отнася не само за паметници в общоприетия смисъл на думата, но и за пластики, скулптурни композици, дори за паметни плочи”, обясни арх. Врабчева.

    Така че решението на комисията за всеки от паметниците в Хасково, каквото и да е то, ще трябва да получи зелена светлина от министъра на културата.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини