От х:

Днес в x:

Усвояваме умения на праисторическите хора с експерт от Сорбоната

За Нощта на музеите тази година се готвят както никога досега. На 21 май, събота, градът има шанс за запали отново онзи плам, с който някога през 1930 година било сложено началото. Уредниците на РИМ-Хасково обещават да бъдат отворени докато всички желаещи посетят новия музей, поне до 1 ч. след полунощ. Но преди това ни очакват исторически изненади.

На 21 май площад „Свобода“ ще стане сцена на Международния фестивал „Знаци от миналото – стожери на бъдещето“ . Ще има възстановки на исторически ястия, сцени и събития, базар на занаяти и работилници за млади творци. Всички желаещи ще могат да усвоят уменията на праисторическите хора. Паралелно с това на откритата сцена ще излизат най-добрите състави на Хасково. По залез слънце се свиква Голямото хоро. А след него всички заедно можем да подредим пътека със стотици светлинки до Музея – там, където грижливо се пази миналото на тези земи.

Всички са поканени да се включат в шествието в централната част на града, за което участниците ще са костюмирани в характерни за различните епохи и традиции облекла.

Очаквайте подробности за тази първа по рода си европейска Нощ на музеите в Хасково. HaskovoNET и eTV са медийни партньори на събитието и ще ви държим в течение.

След 20 години забвение, след наводнение, в Регионален исторически иузей - Хасково (РИМ), е възстановен отдел „Археология“ - по проект, финансиран от ЕС. Експозицията е разположена на 660 кв. м. на два етажа с вход от Лапидариума. За да се случи това, над 2 години са проучвани най-добрите практики по света и у нас. Най-свежите идеи дошли от младежите от групата „Приятели на музея“ – гимназисти от елитни хасковски гимназии и клуб Интеракт към Ротари клуб - Хасково, експерти от БАН, НБУ, Сорбона и НАТФИЗ. Археолози, сценографи, режисьори, дизайнери и скулптори съпътстваха процеса на избор на най-полезните и приложими идеи. Във финалният вариант на временната експозиция до края на месеца ще има възстановки на археолога Елена Цицелкова от Сорбоната и музея Тутавел- Museum of Prehistory Tautavel, Франция, режисьора и актьор Съни Сънински, автор на проекта "България на длан", арх. Антоанета Бояджиева от „АБ Арт Дизайн“ и др.

РИМ-Хасково е отворил широко вратите си и е готов да приема идеи за експозицията на отдел археология и разнообразяването на дейностите на музея. Всеки доброволец е добре дошъл в музея на пл. Свобода 19, както до завършването на отдел Археология, така и като съорганизатор на фестивала.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини