От х:

Днес в x:

Бойко Борисов в Хасковско: Кеф ти магистрала, кеф ти влак

    „Непрекъснато правим. Ето, построихме прекрасна магистрала, а днес откриваме и скоростното железопътно трасе, по което има възможност за движение с 226 километра в час. Така че който иска, ето му магистралата, който пък предпочита – ето влака. Кой каквото му е кеф“.

    С тези думи се обърна към множеството в Любимец премиерът Бойко Борисов, който откри реновираната гара в града. Министърът на транспорта Ивайло Московски пък връчи на генералния директор на БДЖ удостоверението за въвеждане в експлоатация на трасето Димитровград - Свиленград.

    По-рано през деня премиерът преряза лентата на ремонтирания железен мост в Симеоновград, който от две години бе забранен за преминаване, защото бе станал опасен. „През април миналата година правителството отпусна 2.4 млн. лв. за ремонта на това уникално съоръжение“, каза при откриването кметицата на Симеоновград Милена Рангелова и благодари на премиера за средствата.

    Бойко Борисов пък заяви пред събралите се симеоновградчани, че е дал ултиматум на областния управител Станислав Дечев, който също присъстваше на тържеството, до четвъртък дупките по пътя от Стара Загора да бъдат асфалтирани. На идване премиерът е минал по този път и явно правителственият джип, шофиран лично от него, е хлътвал неведнъж в кратерите и това го е ядосало.

    „Подготвяме втория милиард за националната програма за санирането. Ето в Симеоновград вече има санирани блокове, вижте как изглеждат и ги сравнете със съседните сгради. Това е подарък от държавата за всяко семейство, по 8-10 хиляди лева за всяко семейство в един саниран блок“, заяви Борисов.

    Той допълни, че след година отново ще дойде да види как върви обновяването на блоковете. А за срока за асфалтиране на дупките напомни, че има приятели във Фейсбук от Симеоновград и ги прикани да му пишат дали е спазен ултиматумът. Да не се налага да идва пак следващата седмица.

    След рязането на лентата премиерът, министър Московски и останалите официални лица минаха пеша по обновения мост и се качиха на влака за Любимец, където трябваше да се открие новата гара.

    По пътя от БДЖ демонстрираха новата централизирана система за издаване на билети за влака, която се очаква да заработи есента.Оттогава всеки кондуктор ще е с таблет и специален мобилен принтер, с който ще могат да се издават билети във влака. Това обаче ще важи само за пътници, които се качват от гара, в която няма каса. На останалите също ще се издава билет във влака, но заедно с глоба.

    С централизираната система ще се следи в реално време продажбата на билети в БДЖ, а данните ще постъпват в сървъра на държавната компания. Системата позволява да се издават билети за всички направления в страната, включително с различни екстри като допълнителен билет за велосипед или домашен любимец, място до прозореца или талон за бюфета.

    Първият издаден билет бе от Симеоновград за Любимец и струваше 2.70 лв., допълнителното заплащане за куче излезе 1.35 лв.   

    Тодор Кръшков

             

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини