От х:

Днес в x:

Мерят безплатно кръвното в Хасково, предсказват инсулти

    Безплатно измерване на кръвното налягане, както и консултации за проблеми, свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се проведе в Хасково във вторник, 17 май. Пунктът на Българската лига по хипертония, която организира кампанията, ще бъде разположен между общината и областната администрация. От 10 до 16 часа всеки може бъде консултиран безплатно, както и да му се измери кръвното налягане, теглото, талията.

    Ще се използва медицинска техника A200 Afib Microlife, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене - най-опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение - мозъчен инсулт, информират от Българската лига по хипертония (БЛХ).

    Кампанията е по повод световния ден на хипертонията 17 май и се провежда едновременно в 11 града, Хасково е един от тях. Мотото на кампанията е „Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците“.

    Ето и малко данни от БЛХ:

    За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 млн. души, но съществуват и такива, които не използват предписването им по Здравна каса. Това на практика означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст. 

    Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на АХ настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

    По данни на Българското нефрологично дружество, хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/ има честота сред европейското население между 5 и 10%. За България тази честота е малко по-висока - около 12%. Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите, на второ място като причина за ХБЗ се нарежда артериалната хипертония - около 30%. Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат специфични оплаквания, освен тези характерни за високото кръвно налягане. В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини