От х:

Днес в x:

Шествие с гайди и каруци за “Китна Тракия”, народни песни огласят Кенана

Изображение 1 от 14

    С колоритно шествие през Кенана пристигнаха до определените за изпълнителите три сцени участниците в 51-вото издание на националния фолклорен събор “Китна Тракия пее и танцува” днес. Облечените в народни носии изпълнители образуваха цветна колона по алеята, водена от каруци и гайдари.

    65 формации и групи, както и 35 индивидуални изпълнители при възрастните, още 19 детски формации и 21 малки изпълнители в индивидуалните категории участват в надпяването и надиграването.

    Те са от 44 населени места в 18 общини на страната.

    Тричленно жури оценява изпълнителите на всяка от трите сцени, като едната е определна само за детските изпълнения.

    Председатели на съставите са Милчо Василев, Фанка Койнарова и доц.д-р Георги Граматиков.

    Във всяка от категориите ще бъдат присъдени златни, сребърни и бронзови медали.

    Участниците в събора бяха поздравени от кмета Добри Беливанов. Приветствие поднесе и народният представител Евгения Ангелова.

    Конкурсните изпълнения започнаха в 9.30 часа, но скарите вече отдавна димяха. Публиката обаче, поне при откриването сутринта, беше малобройна в сравнение с предишни години. Причината явно не е в липса на интерес към българския фолклор, а по-скоро поради факта, че днес е работен ден.

    От общината обясниха, че датата на събора е съгласувана с министерството на културата, както и с участващите групи и читалища отдавна, още преди днешният 14 май да бъде обявен за работен ден и нямало как да я променят.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини