От х:

Днес в x:

Улица “Дунав” стана плавателна, магазини и аптека наводнени

    Хасковската улица “Дунав” оправда напълно името си при днешния порой и стана плавателна. Запушените шахти не поемаха водата и тя нахлу в магазините срещу бившето поделение, близо до кръстовището в бул. “Васил Левски”.

    Автомобилите преминаваха внимателно, потънали във вода до праговете. Тротоарите пък бяха непроходоми. Водата нахлу в магазините и служителите им награбиха парцалите. “20 кофи с вода изхвърлихме”, обясниха от аптеката, която не работеше с клиенти заради наводнението. Някои магазини пък бяха направили истински барикади, струпвайки чували с пясък пред прага.

    “Всяка година по няколко пъти сме в това положение”, обясни Петко Петков, собственик на съседния магазин за хранителни стоки, където парцалите и кофите също бяха влезли в утотреба. “Причина за наводнението е, че водата по булеварда не се стича надолу, а поради наклона тръгва по “Дунав”, обясни Петков. По думите му в този участък на улицата има цели 6 шахти, но те не могат да поемат огромното количество вода, не само от пороя, но и стичащата се отгоре по бул. “Васил Левски”.

    “Още в понеделник съм при кмета. Една гърбица (легнал полицай) ако сложат там, точно на кръстовището, да отклонява водата надолу, ще реши проблема”, смята мъжът. Той вече е получил уверение от общинския съветник от квартала, че ще му съдейства и ще внесе докладна с такова предложение още в началото на следващата седмица.

    В Haskovo.net постъпиха сигнали и за други улици в града, където шахтите не поемат огромното количество дъжд и връщат водата обратно на асфалта.

    18 литра на квадратен метър е количеството дъжд в Хасково, измерено само за 40 минути днес, съобщиха от метеорологичната станция. Оттам обясниха, че според правилата им, ако в продължение на 6 часа измерят количество от 16 литра на квадрат, предупреждават службите (полиция, пожарна, гражданска защита). “А днес само за 40 минути измерихме 18 литра, което е много голямо количество за това кратко време”, уточниха от метеорологията. Отттам допълниха че за три минути от 13.40 до 13.43 часа в областния град е паднала и градушка с малки размери между 6 и 8 мм.

    За разлика от Хасково, на юг градушката е била по-сериозна. За това съобщават очевидци в социалните мрежи. Според тях към Свиленград градушката е била колкото орех.

    От Пожарната съобщиха, че са получили 5 сигнала за запушени шахти и избила канализация в Хасково.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини