От х:

Днес в x:

ДПС от събора в Караманци: Кабинетът Борисов-2 вече е неспасяем

    Предсрочни парламентарни избори ще има ако не тази есен, то най-късно следващата пролет. Това предрече край Минералбанското село Караманци бившият съпредседател на ДПС и народен представител Рушен Риза. Според него причините за падане на настоящия кабинет са много, но Изборният кодекс е кулминацията на проблемите. По повод наложеното президентско вето върху промените в ИК, депутатът коментира: ”Президентът направи това, което ние от парламентарната трибуна повтаряхме нееднократно, че трябва да се случи. Не може да се прави политика „анти някого”, а трябва да се правят политики за хората. Този закон беше античовешки, затова се радваме, че президентът се вслуша в думите ни и наложи ветото, макар да смятаме, че то трябваше да засегне още няколко точки от закона”, подчерта Риза и добави: „Нека Изборният кодекс отново влезе в парламента и тогава ще си  проличи още колко живот има това правителство.” Той посочи, че вероятно евентуален  вот на недоверие няма да е това, което ще събори кабинета Борисов 2, а по-скоро той ще се саморазруши. „Според мен дойде времето, в което всякакви възможности за спасяването на това правителство вече са изчерпани„.

    Депутатът дойде край село Караманци и с други свои колеги от ПГ на ДПС сред които и председателят на Социалната комисия в НС Хасан Адемов, по повод отбелязването на 34-тата годишнина от Възродителния процес.

    На 10-ти май през 1984  г. репресивният апарат влиза в  с. Караманци и оказва натиск върху местните за смяна на имената. Същият и на следващия ден има и множество арести. 10 души от Караманци са хвърлени за различно време в затвора, заради отказа си да се преименуват. Припомни събитията кметът на Минерални Бани Мюмюн Искендер

    „Движението за права и свободи не е политическа сила, която създава проблеми, напротив - помага за решаването на проблемите и в този смисъл, независимо от оценката за тях, майските събития от 1984 година продължават да бъдат празник за нас“, посочи по повод годишнината Хасан Адемов.

    По традиция всяка година от началото на демокрацията край село Караманци хората се събират, за да отбележат датата 10-ти май с голяма събор.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини