От х:

Днес в x:

Ивайловград пращи от гости през уикенда, готвят нови атракции за туристите

     Ивайловград се задъхва по празниците от туристи. Петте хотела пращят по шевовете. Ако не направите месец по рано резервация, нямате шанс да ди намерите стая за нощувка. Идват гости както от страната, така и ог Гърция и Турция. Ивайловград привлича преди всичко с културните си забележителности. Основният обект на посещение е прочутата римска вила „Армира“. Тя е включена в стоте национални туристически обекти. В уикендите се посещава поне от 1500 туристи, въпреки,че входът е пет лева. В книгата за похвали и оплаквания няма и една лоша дума за екскурзоводите. Тя е обявена за най добрия паметник, възкръснал за живот по Оперативна програма „Региони в растеж“. Има специална награда,която е за целия програмен период от 7 години. Това сподели за Кърджали бг вести кметът на община Ивайловград Диана Овчарова.
    Усилията на общинското ръководство са насочени към създаването на атракции за многобройните гости на града. Целта е от трансграничната идея за туризъм за 3 дни в 3 държави:България, Гърция и Турция, сега и трите дни да бъдат в нашия Ивайловград. Работи се по реализация на вилни селища при селата Ламбух, Хухла и Камилски дол. Община Ивайловград си партнира с Ипсала, Турция, по програма ФАР. Предвидено е да се създадат в трите села къщи за гости. Ще има прекрасни места за къмпингуване и къщички за рибари при самата плажна ивица. Идеята е и корабче да прави круизи за любителите на приключения. Вече са купени и канута и каяци за любителите на гребането. Желанието на общината да популяризира и манастира при с.Ламбух, който е втори по значимост след „Св.Константин и Елена“. Край него има и аязмо, което може да привлича хората, търсещи изцеление в нейната сила. Прекият път от селото до язовирната стена на яз.“Ивайловград“ е три минути. Във вилните селища ще се създадат подобни пътеки.
    В атракция ще се првърне и пещерата „Дупката“ над Ивайловград. Тя е защитена местност с вкаменелости и прилепова колония. С община Орестиада се предвижда да се изградят къщички в клоните на дърветата, както и въжени мостове между боровете за търсачи на емоции. Така ще се оформи приключенски парк. Целта е да се превърне в любимо място за родители с деца. Тераса над скалите, остъклена и обзопасена, ще предлага романтика. В тази насока се работи по оперативни програми с Гърция и Турция. Ще се търси популяризиране на Мандрица, Лютица и Римския мост.
    Георги Кулов

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини