От х:

Днес в x:

Наблюдаваме преминаването на Меркурий между Земята и Слънцето

На днешния 9-ти май имаме възможност да наблюдаваме едно рядко явление-преминаването на планетата Меркурий между Земята и Слънцето.

Планетата ще се завърти около Слънцето само за 88 дни. Орбитата й е силно наклонена спрямо тази на Земята и явлението се наблюдава 13 или 14 пъти на всеки 100 години.

Цялото преминаване на Меркурий може да се види от Западна Европа и атлантическото крайбрежие на Северна и Южна Америка.

Това рядко астрономическо явление ще може да се види и от България, но частично, в късния следобед днес.

Най-малката планета в Слънчевата система ще се вижда като малка точка на фона на звездата и това ще се случи за първи път от 10 години насам. За тази цел обаче трябва подходяща апаратура, предупреждават специалистите и съветват да не поглеждаме към небето с бинокли или телескопи без филтър, защото има риск за здравето на очите ни.

Напълно професионално е осигурено наблюдението на явлението и съвсем близо до Хасково- в НАОП „Джордано Бруно”в Димитровград.

Най-запалените да видят, макар и от части, „ промушкването“ на Меркурий между Земята и Слънцето могат да отидат там в 13.30 часа.

Ако времето се задържи ясни, ще може да се наблюдава „транзит” или „пасаж” на планетата Меркурий. Тогава Меркурий ще премине пред слънчевия диск. Явлението започва в 14 ч. 12 мин. българско време, като това е първият контакт на планетата със слънчевия диск. Максималното приближение до центъра на слънчевия диск ще бъде в 17ч. 55 мин. Явлението ще може да се наблюдава до залеза на Слънцето в Димитровград -до 20 ч. 27 минути днес.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини