От х:

Днес в x:

Славейков пребори Радичков за Пегаса, дьо Траси с "Паскалев"

    Единият от двамата дебютанти със знакови за българската литература фамилии – Йордан Славейков, получи Пегас за романа си „Последна стъпка“ на тържествена церемония тази вечер в театъра. Другият участник в „Южна пролет“ – Йордан Радичков, получи съпътстващата награда на Съюза на тракийските дружества. За разлика от първия, който стана лауреат, но няма нищо общо с литературната фамилия Славейкови, вторият е внук на класика Йордан Радичков.

    Йордан Славейков е театрален режисьор и разбираемо в словото си при получаването на голямата награда изрази възторга си от сградата на хасковския театър. Пегаса му бе връчен от кмета Добри Беливанов, но обявяването на лауреатите направи председателят на журито проф. Светлозар Игов, който каза, че книгата на Йордан Славейков е явление не само на конкурса „Южна пролет“, но и за съвременната българска литература.

    Пегас за поезия грабна физик - Георги Гаврилов. Той е завършил тази специалност в Софийския университет, но зад гърба си има доста награди за поезия през последните години. В „Южна пролет“, участва с дебютната си стихосбирка „Корабен дневник на книжната лодка“.      

    Пегасът за литературна критика очаквано отиде при карловката Надежда Стоянова, преподавател в Софийския университет. Нейната първа книга „Възходът на слънчогледите: Българската литература през 20-те и 30-те години на XX век“ бе единствената литературна критика в конкурса.

    Роденият в Хасково през 1940 година Атанас Ванчев дьо Траси (определян като френски поет) получи приза на общината „Александър Паскалев“ за цялостен принос.

    Атанас Ванчев дьо Траси завършва като първенец на випуска Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност класическа и френска филология. В 1966 г. заминава да живее и учи във Франция.

    Лауреат е на Френската Академия на безсмъртните, редовен член на Бразилската академия за литература, редовен член на Българската академия на науките и изкуствата, редовен член на Европейската академия за наука, изкуство и литература.

    „Чувствам се като клас от житно поле, като част от тракийска нива“, каза при получаването на наградата Атанас Ванчев дьо Траси. „Като птица съм, винаги ще се завръщам в гнездото си“.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини