От х:

Днес в x:

Турски холдинг купува болница "Токуда"

Турският здравен холдинг Acibadem купува 100% от капитала на "Токуда болница София" и една трета от дяловете във веригата "Сити клиник", съобщи capital.bg.

Acibadem ще учреди специално дружество, чрез което ще купи "Токуда", а после в компанията ще се влее и "Сити Клиник". В новото дружество "Аджъбадем Сити клиник" чуждият инвеститор ще държи 76.5%, а част от акционерите в "Сити Клиник" ще притежават 23.5%. На практика около 33% от собствениците в българската верига продават (в групата на излизащите най-голямо участие има фондът на рискови инвестиции Empower Capital), а групата "Градус" и мениджърите-акционери остават в новото дружество.

Общата стойност на сделката не е обявена. Тя ще стане известна вероятно до месец, след като Комисията за защита на конкуренцията одобри сливането, а Комисията по финансов надзор се произнесе за покупката на застрахователната компания.

"Токуда болница София" е най-голямата частна болница в България с приходи от близо 100 млн. лв. за 2015 г. Клиниката е на четвърто място по плащания от здравната каса в България. Обект на сделката е и диагностично-консултативен център, център за клинични проучвания, хоспис, аптека, трудова медицина и здравният застраховател "Токуда".

"Сити клиник груп" е шестата по приходи частна верига болници с приходи от около 40 млн. лв., но тази година се очаква да нараснат значително след откриването на новата онкоболница в края на миналата година.

"Очакваме, че това ще бъде най-голямата сделка за годината в областта на здравеопазването в Централна и Източна Европа", коментира пред "Капитал" Ангел Ангелов, най-голям акционер в "Сити клиник". Той допълва, че както във всеки бизнес, в който участва (основният бизнес на Ангелов и семейството му е компанията "Градус"), целта е да бъдат най-големите и най-добрите и че затова остава в здравния бизнес.

"Целта на "Аджъбадем Сити клиник" е да бъде най-голямата и най-добрата болнична верига в България и заедно с най-големия болничен оператор в Турция – Acibadem, ще продължим разрастването на групата," казва той.
 

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини