От х:

Днес в x:

Още 2-ма прокурори на делото за радикален ислям

По заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, още двама прокурори се включват в делото за разпространяване на идеите на „Ислямска държава“ и призив към джихад. Процесът, който се гледа в Пазарджишкия окръжен съд, започна в края на февруари. Като ръководител на ислямистката структура у нас е обвинен Ахмед Муса Ахмед, а според прокуратурата групата му е действала основно в Пазарджик, Асеновград и Пловдив, но вече има изградени структури и в други части на страната.

Освен прокурора по делото Недялка Попова, в съдебната зала днес бяха още окръжният прокурор Васил Малинов и командированата от София със заповед на Сотир Цацаров - прокурор Бонка Великова, съобщиха БНР и местния сайт "Телекабел". 

Петима свидетели трябва да дадат показания днес. Окръжните магистрати вече разпитаха двама от тях. 

Пръв показания даде Христо Янакиев, който е служител на ДАНС. В обвинението се съдържат данни за осъществяване на логистична подкрепа от страна на Ахмед Муса на три лица, които не са от България, а впоследствие са се присъединили към бойците на "Ислямска държава". Първият е Саид Хюсеинович, жител на Босна и Херцеговина, другият е Мурад Ялдъз, сръбски гражданин. 

Свидетелят Янакиев разказа за срещата му с Мурад Ялдъз, който се опитвал да премине границата незаконно и да отиде в Турция. С него била и жена, на име Лара, чиито документи били фалшиви. Ялдъз разказал на служителя на ДАНС, че е помолен да преведе през границата жената на негов братовчед от Германия. Паспортът й бил изтекъл и затова била с фалшива немска лична карта, били обясненията на Ялдъз. 

Вторият свидетел - Георги Киров, също служител на ДАНС, разказа за проверка, която е извършил на лек автомобил, в който бил Саид Хюсеинович, заедно с Ангел Симов, Ахмед Муса Ахмед и 2 жени. При проверката били открити книги на арабски и дискове, за които Саид е казал, че са на религиозна тематика. 

От разговора, който служителят на ДАНС е провел със сръбския гражданин, станало ясно още, че Хюсеинович е отсядал в Пазарджик и Пловдив, където е посещавал джамии. 

Целта на пътуването им било граждански брак между Хюсеинович и една от жените в колата – Елвира Балич, с която се запознава 2 седмици по-рано в интернет. 

Заседанието продължава с разпитите и на останалите 3-ма свидетели. 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини